Na hlavný obsah

Do okupovaných oblastí Rusi nasadili státisíce vojakov, tvrdí Ukrajina. Jednotky Kyjeva narážajú na nové útoky okolo Charkova

Ukrajina v júni spustila protiofenzívu, čelí však silnému odporu.

Do okupovaných oblastí Rusi nasadili státisíce vojakov, tvrdí Ukrajina. Jednotky Kyjeva narážajú na nové útoky okolo Charkova
Miesto prudkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou neďaleko mesta Bachmut. Foto: TASR/AP

Kyjev odhaduje, že Rusko nasadilo v oblastiach východnej a južnej Ukrajiny, ktoré kontroluje, viac ako 420.000 vojakov. Uviedol to zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj, informovala agentúra AFP.

„Ruská federácia sústredila na našich územiach vrátane Krymu, ktoré sú dočasne okupované, viac ako 420.000 vojakov,“ povedal Skibickyj. Tento údaj podľa neho nezahŕňa príslušníkov ruskej Národnej gardy ani špeciálnych jednotiek.

Skibickyj tiež uviedol, že Rusko už mesiac aktívne podniká útoky z Krymu, ktorý anektovalo v roku 2014. „Drony umiestnené na Kryme sú používané proti našim prístavom Izmajil a Reni,“ doplnil. Tieto prístavy využíva Ukrajina ako alternatívne miesta vývozu, najmä po odstúpení Ruska od tzv. čiernomorskej obilnej dohody.

Ukrajina v júni spustila protiofenzívu na východe a juhu, čelí tam však silnému odporu zabarikádovaných ruských síl.

Jednotky Kyjeva tiež narážajú na nové útoky okolo Charkova na severovýchode, v oblastiach oslobodených minulý rok.

„Rusi chcú svoju pomstu“ v Charkovskej oblasti, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Ruské jednotky sa podľa nej snažia rozptýliť ukrajinské sily na východe, aby ich Kyjev nemohol koncentrovať okolo mesta Bachmut, kde postupuje.

Maľarová priznala, že „nepriateľ je silný – má viac ľudí a výzbroje“. Dodala, že ruská armáda počas uplynulého týždňa vypálila na ukrajinské pozície na východnom fronte „takmer 400.000 striel“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet