Na hlavný obsah

Francúzske mesto Marseille redukuje počet zdieľaných kolobežiek, bude ich o tretinu menej

Rozhodol o tom starosta mesta.

Francúzske mesto Marseille redukuje počet zdieľaných kolobežiek, bude ich o tretinu menej
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Počet zdieľaných kolobežiek v Marseille na juhu Francúzska klesne o viac ako tretinu, rozhodol tamojší starosta Benoît Payan. V meste, ktoré má zhruba 875-tisíc obyvateľov, bolo doteraz štyritisíc takýchto kolobežiek, nanovo ich môže zostať len 2,5-tisíca.

Podľa starostu totiž prinášajú mnoho problémov, hoci od septembra sa v meste sprísnili pravidlá pre ich užívanie, napísal denník Le Monde.

„V Marseille bolo štyritisíc kolobežiek a 1,5-tisíca som sa ich rozhodol rýchlo, okamžite zrušiť. Žiadal som prevádzkovateľa o zmeny, ale veľmi sa im do toho nechcelo,“ povedal starosta vo vysielaní stanice France Bleu Provence. „Keby tu bolo toľko liniek metra ako v Paríži, tak by tu zajtra ráno nebola ani kolobežka,“ dodal Payan.

Paríž úplne zakázal prevádzku zdieľaných kolobežiek od 1. septembra. V Marseille premávajú dve trasy metra, v Paríži 16. Mesto na juhu Francúzska je ale rozľahlejšie a Payan preto bude od prevádzkovateľov kolobežiek žiadať, aby ich dali k dispozícii aj v okrajových častiach mesta a nielen v centre.

Od začiatku septembra stúpol minimálny vek na prenajatie zdieľaného vozítka v Marseille z 12 na 14 rokov. Výrazne tiež stúpli pokuty za jazdu v dvoch alebo po zakázaných cestách, z 35 na 135 eur

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet