Na hlavný obsah

Sliač majú zrekonštruovať za desiatky miliónov: Kúpele predstavili projekt, čaká sa na rozhodnutie vlády

Rekonštrukciou stúpnu kapacity.

Sliač majú zrekonštruovať za desiatky miliónov: Kúpele predstavili projekt, čaká sa na rozhodnutie vlády
Návrh rekonštrukcie kúpeľného domu v Sliači. Foto: RTVS

Obnova historických budov, rozšírenie kúpeľného sveta, aj viac ubytovacích kapacít. Kúpele Sliač predstavili štúdiu, ako by mali vyzerať po rekonštrukcii. Prvá časť obnovy bude stáť približne 60 miliónov eur. Financie ešte musí schváliť vláda.

Kúpele Sliač majú momentálne 350 lôžok. Ich kapacita je obsadená na približne 80 percent. Prvá etapa plánovej rekonštrukcie sa bude týkať Kúpeľného domu Palace a ďalších budov, ktoré aktuálne chátrajú a nie sú využívané.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

„Po prvej etape by súčasná kapacita 350 lôžok mala narásť na dvojnásobok, čiže na 700 lôžok a všetko to ďalšie sa bude rozvíjať od tohto obsadzovania. Ak sa ukáže, že sa toto dokáže obsadiť, nebudeme mať dôvod neísť ďalej,“ priblížil riaditeľ Kúpeľov Sliač Martin Beňuch.

Po celkovej rekonštrukcii by sa mala kapacita rozšíriť na 1 200 lôžok. Prvá časť obnovy sa bude týkať najmä vnútorných častí kúpeľov a rozšírenia ponuky služieb. Historické budovy, ktoré tu stoja už niekoľko desiatok rokov, sa zachovajú.

„Budeme musieť uvažovať o drevených stropoch, citlivých interiérových prvkoch. Čo bude zaujímavé, je pozeranie sa na samotné Kúpeľné domy na ich program rozšírenia vodného sveta,“ informovala Katarína Fejo, architektka projektu na obnovu sliačskych kúpeľov. S rekonštrukciou súhlasia aj návštevníci Sliača.

Kúpele čakajú na schválenie

Aktuálne má vedenie kúpeľov pripravený projekt a čaká na schválenie zmeny územného plánu mesta Sliač. Celková obnova v rámci prvej etapy by mala stáť približne 60 miliónov eur.

„Zatiaľ máme polovicu financií 30 miliónov, ďalších 30 miliónov buď bude financované formou bankového úverovania alebo ešte MH manažment dofinancuje ďalšiu časť. Avšak chýba finálne politické rozhodnutie, že sa bude táto rekonštrukcia realizovať,“ vyjadrila sa generálne riaditeľka MH manažment Marianna Ondrová.

Ak budúca vláda schváli financie na obnovu Kúpeľov Sliač, tak s prvou etapou rekonštrukcie plánujú začať v priebehu budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny