Na hlavný obsah

Klimatické zmeny vplývajú negatívne aj na ovzdušie. Tieto slovenské regióny na tom boli minulý rok najhoršie

Postupne sa však stav ovzdušia zlepšuje.

Klimatické zmeny vplývajú negatívne aj na ovzdušie. Tieto slovenské regióny na tom boli minulý rok najhoršie
Na archívnej snímke mesto Košice. Foto: TASR/Milan Kapusta

Klimatická zmena a s ňou sa zvyšujúce teploty ovzdušia vplývajú aj na jeho kvalitu. V najnovšej správe to uvádza Svetová meteorologická organizácia (WMO), ktorú zverejnila začiatkom septembra. Potvrdil to aj Úsek kvality ovzdušia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Najhoršie na tom za posledný rok boli najmä lokality, kde sa vykuruje tuhými palivami, napríklad drevom. Išlo predovšetkým o kotliny stredného a východného Slovenska. Najhoršie výsledky, čo sa týka prachových častíc, namerali v obciach Veľká Ida, Jelšava a Plášťovce.

Kvalita ovzdušia sa na Slovensku zlepšuje. SHMÚ však konštatuje, že od ideálneho stavu má ešte ďaleko. „Medzi najproblematickejšie znečisťujúce látky radíme prachové častice PM10 a PM2,5 a polycyklické aromatické uhľovodíky ako napríklad benzo(a)pyrén,“ konštatuje Úsek kvality ovzdušia.

Názorné porovnanie veľkosti častíc PM.
Názorné porovnanie veľkosti častíc PM.Foto: SHMÚ

PM10 označuje čiastočky látok, ktoré sa vyskytujú v ovzduší, číslo indikuje ich maximálny aerodynamický priemer v mikrometroch. Čiastočky PM10 pochádzajú z rôznych zdrojov – ľudskej aj prírodnej činnosti. Patria sem prach, pele, plesne či baktérie.

SHMÚ vysvetľuje, že prírodnými zdrojmi častíc PM10 sú napríklad sopečná činnosť, lesné požiare, erózia, ale aj púštne búrky. Ľudskou činnosťou vznikajú pri spaľovaní – vykurovaním domácností, v doprave, výrobou elektrickej energie, atď.

Podmnožina PM10 – PM2,5, sú čiastočky ešte menšie. Tie sa v ovzduší vyskytujú v podobe tabakového dymu, kovov, organických častí, ale aj emisií zo spaľovania.

Vplýva poloha, ale aj miera vykurovania

Problémy so zhoršenou kvalitou ovzdušia sa vyskytujú najmä v regiónoch so zhoršenými rozptylovými podmienkami. Podľa SHMÚ ide predovšetkým o úzke doliny, málo vetrané a husto osídlené lokality alebo tie, kde sa vyskytuje významný zdroj znečisťovania ovzdušia.

„Väčšinou ide o kombináciu spomínaných faktorov, kde významnú úlohu hrá vykurovanie domácností (domov a bytov) tuhými palivami, vrátane dreva. Ide najmä o kotlinové polohy na strednom a východnom Slovensku. Pri prachových časticiach sme za minulý rok najvyššie koncentrácie namerali na nasledujúcich staniciach: Veľká Ida, Jelšava a Plášťovce,“ píše ústav.

Na Slovensku v priebehu leta zaznamenali zvýšenú smogovú situácia. Išlo vtedy o región na juhozápade Slovenska v okolí komárňanského okresu, ale aj okresy v rámci hlavného mesta. Jej výskyt pripisuje Úsek kvality ovzdušia SHMÚ viacerým faktorom.

„Epizódy vysokých koncentrácií ozónu súvisia s vysokými teplotami vzduchu, vysokými intenzitami slnečného žiarenia a zhoršenými rozptylovými podmienkami v letnom období. K uvedenému prispieva aj vysoká intenzita cestnej dopravy a spaľovanie fosílnych palív,“ uvádza.

Kľúčom je zníženie emisií

Klimatická zmena, s ňou spojené globálne otepľovanie a kvalita ovzdušia, sú podľa správy WMO úzko prepojené. SHMÚ podotýka, že za negatívny vývoj môže ľudská činnosť súvisiaca s emisiami a skleníkovými plynmi. Pokrok podľa neho spočíva v znížení emisií týchto látok.

„Spaľovaním fosílnych palív sa neemitujú len emisie CO2, prípadne iných skleníkových plynov, spôsobujúcich globálnu zmenu klímy, ale mnohé emisie znečisťujúcich látok, ktoré spôsobujú lokálne zhoršenie kvality ovzdušia a priamo ohrozujú zdravie obyvateľov a kvalitu života v exponovaných oblastiach,“ vysvetľuje úsek kvality ovzdušia.

Na zlepšenie situácie by krajina mala pracovať na znižovaní emisií prachových častíc, skleníkových plynov, dusíka z dopravy a amoniaku v poľnohospodárstve. Sústrediť by sa zároveň mala na emisie z cestnej dopravy, ale aj lokálne kúreniská, teda domácnosti, ktoré na kúrenie používajú tuhé palivá.

Odpovede pre spravodajský web RTVS pripravili Martin Kremler a Janka Szemesová z Úseku kvality ovzdušia SHMÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko