Na hlavný obsah

Drony iránskej výroby, ktoré Rusko používa na Ukrajine, obsahujú západné komponenty, píše Guardian

Medzi výrobcami sú spoločnosti so sídlom v krajinách sankčnej koalície.

Drony iránskej výroby, ktoré Rusko používa pri útokoch na ukrajinské mestá, zostavujú zo západných komponentov. Napísal to denník The Guardian s odvolaním sa na tajný dokument, ktorý Kyjev zaslal svojim západným spojencom.

Ukrajina v ňom okrem iného vyzýva na údery raketami dlhého doletu na výrobné zariadenia v Rusku, Iráne a Sýrii.

Sedemstranový dokument ukrajinská vláda v auguste tohto roku poskytla vládam skupiny hospodársky vyspelých krajín G7, do ktorej patria Spojené štáty, Kanada, Japonsko, Nemecko, Francúzsko, Británia a Taliansko.

Rusko podniklo vyše 600 leteckých útokov

Uvádza sa v ňom, že Rusko v predchádzajúcich troch mesiacoch uskutočnilo viac ako 600 leteckých útokov na ukrajinské mestá. Použilo pri nich bezpilotné lietadlá so západnou technológiou. V modeloch Šáhid-131 a Šáhid-136, ktoré majú dolet až 2.000 kilometrov, našli Ukrajinci podľa dokumentu 52, resp. 57 súčiastok západnej výroby.

„Medzi výrobcami sú spoločnosti so sídlom v krajinách sankčnej koalície: Spojené štáty, Švajčiarsko, Holandsko, Nemecko, Kanada, Japonsko a Poľsko,“ uvádza sa v správe podľa denníka The Guardian.

Podľa dokumentu však nič nenasvedčuje tomu, že by sa západné spoločnosti, ktorých súčiastky boli identifikované, dopustili nejakého protiprávneho konania.

„Iránska výroba dronov sa prispôsobila a väčšinou využíva dostupné komerčné komponenty. Ich dodávky sú slabo kontrolované alebo nie sú kontrolované vôbec,“ uvádza sa v správe s tým, že takmer všetky dodávky komponentov pre Teherán pochádzajú z Turecka, Indie, Kazachstanu, Uzbekistanu, Vietnamu a Kostariky.

Výrobu presúvajú do Ruska

Výrobu dronov podľa ukrajinského dokumentu presúvajú do Ruska, do oblasti okolo mesta Jalabuga v Tatarstane. Teherán však aj naďalej dodáva potrebné komponenty. Iránska vláda sa snaží „dištancovať od dodávok zbraní do Ruska“ a „nedokáže sa vyrovnať s ruským dopytom a intenzitou používania (dronov) na Ukrajine“, tvrdí Kyjev.

Ukrajina ďalej navrhuje, aby Západ udrel „raketami na výrobné zariadenia dronov v Iráne, Sýrii a možný závod v Ruskej federácii, okrem iných miest“. Guardian dodal, že západní spojenci takúto akciu pravdepodobne neschvália.

„(Raketové útoky) by mohli uskutočniť ukrajinské ozbrojené sily, ak partneri poskytnú potrebné zdroje,“ uvádza sa v správe.

Materiál pripravili spravodajské služby a Ukrajinské výskumné centrum pre vojenskú techniku. Podľa denníka The Guardian poskytuje najaktuálnejšiu analýzu ruskej stratégie a výrobných plánov dronov od 13. septembra 2022, keď prvýkrát oznámili použitie dronov iránskej výroby v meste Kupjansk v Charkovskej oblasti.

Podľa správy Rusko dostáva drony cez Kaspické more. „Z Teheránu sa drony dodávajú do iránskeho prístavu Amirabad, odkiaľ sa prepravujú do ruského prístavného mesta Machačkala,“ uvádza sa v dokumente.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet