Na hlavný obsah

Na skládke pri Prievidzi by sa už výbušniny ani rádioaktívny odpad nemali nachádzať

Väčšina odpadu tam však ostane, kým ho neodstráni majiteľ.

Na skládke pri Prievidzi by sa už výbušniny ani rádioaktívny odpad nemali nachádzať
Rádioaktívny odpad zo skládky odviezla Jadrová a vyraďovacia spoločnosť. Foto: RTVS

Rádioaktívny materiál a výbušniny by sa už na skládke v Nedožeroch-Brezanoch pri Prievidzi nemali nachádzať. Enviropolícia, vojaci a špecialisti z kontrolných chemických laboratórií už tretí deň skúmajú areál bývalého družstva, kde sa roky hromadil toxický odpad.

V utorok (19. 9.) vo večerných hodinách polícia uzatvorila cestu medzi Nedožermi-Brezanmi a Prievidzou. Okolím sa potom ozvali dva silné výbuchy sprevádzané tlakovou vlnou.

Výbuchy súviseli so skládkou toxického materiálu, kde našli aj výbušniny. „Sme sa dostali do situácie, kedy na miesto prizvaní policajní aj vojenskí pyrotechnici vyhodnotili situáciu, že by nebolo bezpečné ich transportovať. Urobili rozhodnutie, že bezpečným spôsobom zlikvidujú explóziou,“ vysvetlil riaditeľ enviropolície Mário Kern.

Rádioaktívny odpad zo skládky odviezla Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), ktorá má povolenie nakladať s takýmto materiálom a spracovávať ho.

„Na mieste naši špecialisti identifikovali 2,5 kilogramu rádioaktívnych materiálov v pevnom a kvapalnom skupenstve. Nachádzali sa v 32 ampulkách s obsahom tória 232 a uránu 238,“ dodala hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Odpad by sa tam už nemal nachádzať

Na skládke by sa tak už výbušniny ani rádioaktívny odpad nemali nachádzať. Väčšina uloženého odpadu tam však zostane. Po vyšetrovaní skládku len zapečatia. Odstrániť by ju mal majiteľ. Náklady odborníci odhadujú na desiatky miliónov eur.

„Obec bude trvať na zlikvidovaní tejto skládky. Je to vec, ktorá ohrozuje občanov obce. Či už to bude majiteľ alebo štát, tá skládka musí ísť preč,“ uviedol zástupca starostu Nedožier-Brezian Martin Vavro.

Skládka každý deň odkrýva špecialistom nové tajomstvá, ktoré neočakávali. Vyšetrovanie tak bude pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny