Na hlavný obsah

Najvyšší čínsky diplomat Wang I mieri do Ruska

Rokovania by sa mali týkať bezpečnostných záujmov oboch krajín.

Najvyšší čínsky diplomat Wang I mieri do Ruska
Ilustračný obrázok - Pohľad na Veľký Kremeľský palác v Moskve. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Čínsky minister zahraničia Wang I sa vydal na návštevu Ruska, ktorá potrvá od pondelka (18. 9.) do štvrtka (21. 9.). Informovala o tom v pondelok čínska diplomacia, podľa ktorej by sa rokovania mali týkať bezpečnostných záujmov oboch krajín.

Wangova cesta by tiež mohla byť prípravou na možnú návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v októbri v Pekingu, napísala agentúra Reuters.

Wang sa v Rusku stretne so šéfom ruskej bezpečnostnej rady Nikolajom Patruševom, oznámilo čínske ministerstvo zahraničia vo vyhlásení.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová minulý týždeň oznámila, že sa Wang stretne tiež so svojím náprotivkom Sergejom Lavrovom, s ktorým bude diskutovať o „celej sétii otázok, vrátane vojny na Ukrajine či kontaktov medzi oboma krajinami na najvyššej úrovni“.

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas svojej marcovej návštevy Moskvy pozval šéfa Kremľa Putina na návštevu Číny. Pripomenul pritom, že Čína bude tento rok hostiť tretie medzinárodné fórum v rámci iniciatívy nové hodvábne chodníky. Ruský prezident sa predchádzajúcich dvoch fór v rokoch 2017 a 2019 v Číne zúčastnil.

Zatykač vydaný ICC

Cesty ruského vodcu do zahraničia sú značne obmedzené pre zatykač, ktorý na neho vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) v súvislosti s deportáciami ukrajinských detí do Ruska. Čína však nie je signatárom Rímskeho štatútu, na základe ktorého ICC vznikol, takže nemá povinnosť Putina zatknúť, uviedla agentúra Reuters.

Začiatkom tohto mesiaca Putin vyhlásil, že očakáva skoré stretnutie s čínskym prezidentom, oficiálne svoju cestu do Číny ale nepotvrdil.

Cez víkend sa Wang na Malte stretol s bezpečnostným poradcom Bieleho domu Jakom Sullivanom, s ktorým hovoril okrem iného o vojne na Ukrajine, proti ktorej vedie Rusko nevyprovokovanú vojnu, informovala agentúra Reuters.

Čína odmieta odsúdiť ruskú agresiu voči Ukrajine a tvrdí, že zastáva neutrálny postoj. Na jednej strane zdôrazňuje, že územná celistvosť krajín musí byť rešpektovaná. Na druhej strane ale vyhlasuje, že Západ musí brať do úvahy bezpečnostné obavy Ruska ohľadom rozširovania NATO. Peking tiež obvinil Washington, že boje predlžuje tým, že poskytuje Ukrajine zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet