Na hlavný obsah

Nemecká ministerka vnútra zakázala neonacistické hnutie Hammerskins a jeho odnože

Proti členom podnikli razie v celej krajine.

Nemecká ministerka vnútra zakázala neonacistické hnutie Hammerskins a jeho odnože
Policajné zásahové vozidlo stojí počas zásahu proti neonacistickej skupine v Berlíne. Foto: ČTK / DPA / Dominik Totaro

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová zakázala neonacistické hnutie Hammerskins Deutschland a jeho odnože. Spolkové ministerstvo vnútra v utorok (19. 9.) oznámilo, že polícia proti členom zoskupenia podnikla razie v celom Nemecku.

„Zákaz Hammerskins Deutschland znamená tvrdú ranu pre organizovaný pravicový extrémizmus. Týmto zákazom ukončujeme v Nemecku neľudské aktivity medzinárodného neonacistického združenia,“ uviedla Faeserová o hnutí, ku ktorému sa v Nemecku podľa údajov ministerstva hlási asi 130 ľudí. „Je to od nás jasný signál proti rasizmu a antisemitizmu,“ dodala ministerka.

Hnutie, ktoré má na znaku ozubené koleso s dvoma skríženými tesárskymi kladivami, Faeserová zaradila na zoznam zakázaných zoskupení preto, že jeho činnosť mierila proti ústavnému usporiadaniu krajiny a proti porozumeniu medzi národmi. Myšlienkou hnutia, ktoré má pôvod v USA, bolo udržanie čistoty bielej rasy.

Spolu s hnutím bola rozpustená aj organizácia Crew 38, ktorá funguje ako podpora zoskupenia Hammerskins. Číslo 38 podľa poradia v abecede odkazuje na písmená C a H, čo je v angličtine skratka pre skrížené kladivá (Crossed Hammers).

Prehľadali byty 28 ľudí

Polícia podľa ministerstva v utorok ráno prehľadala byty 28 ľudí považovaných za členov spolku. Razie sa konali v desiatich z 16 nemeckých spolkových krajín, okrem iného v Sasku, Bavorsku a Berlíne.

Faeserová a tiež Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), ako sa oficiálne volá nemecká civilná kontrarozviedka, v pravidelných výročných správach označujú pravicový extrémizmus za najväčšie nebezpečenstvo pre nemeckú demokraciu.

Počet prívržencov extrémnej pravice sa vlani medziročne zvýšil takmer o 6 000 na 38 800 ľudí. To BfV zdôvodnila tým, že do výpočtu prvýkrát zahrnula členov populistickej až krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Tú kontrarozviedka sleduje pre podozrenie z pravicového extrémizmu, takéto obvinenia ale strana odmieta.

Nemecké ministerstvo vnútra proti neonacistickým a krajne pravicovým organizáciám zasahuje pravidelne. Predchodca Faeserovej Horst Seehofer v roku 2020 zakázal pravicovo extrémistické skupiny Combat 18, Nordadler a Wolfsbrigade 44.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet