Na hlavný obsah

P. Macko: Skoro všetky problémy, ktoré vidíme v spoločnosti, sú dôsledkom 12-ročného pôsobenia Roberta Fica (rozhovor)

Je potrebných viac investícií do štátu a menej úradníkov.

P. Macko: Skoro všetky problémy, ktoré vidíme v spoločnosti, sú dôsledkom 12-ročného pôsobenia Roberta Fica (rozhovor)
Na snímke líder koalície Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana - Pavel Macko. Foto: RTVS

Strana Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana zastáva názor, že Slovenskom sa šíri zloba a nenávisť. „Skoro všetky problémy, ktoré vidíme v spoločnosti, sú dôsledkom 12-ročného pôsobenia Roberta Fica a jeho ľudí,“ povedal predseda hnutia Pavel Macko v predvolebnom rozhovore pre RTVS.

Ako uviedol v rozhovore Macko, prioritou jeho strany je fungujúca demokracia a pevné ukotvenie v euroatlantických štruktúrach. Jeho strana si zároveň uvedomuje nutnosť konsolidovania verejných financií. Pomôcť by mohlo menej úradníkov. „Má ich byť podstatne menej, preto chceme štíhly štát. Ale samotné šetrenie nestačí a zvyšovať dane sa nedajú donekonečna,“ uviedol Macko.

Viac o plánoch strany Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana sa dozviete v rozhovore nižšie.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Náš verejný život sa skladá z viacerých oblastí, na ktoré sa sústreďuje vaša strana vo svojom programe najviac?

Slovensko je rozhádané a šíri sa zloba a nenávisť medzi ľuďmi. Skoro všetky problémy, ktoré vidíme v spoločnosti, sú dôsledkom 12-ročného pôsobenia Roberta Fica a jeho ľudí. Chceme sa vrátiť naspäť k odbornému, slušnému a zodpovednému riadeniu krajiny a to sa prelína celým naším programom.

Nechceme krajinu dobrú len pre Roberta Fica a jeho ľudí, ale chceme krajinu dobrú pre všetkých občanov. Základná priorita je fungujúca demokracia a fungujúci právny štát, pevné ukotvenie v euroatlantických štruktúrach a pevné ukotvenie v západnej civilizácii.

Žijeme v období rastu životných nákladov. Zvyšujú sa ceny energií, služieb, tovarov a hypoték. Ako by mal štát pomôcť ľuďom?

V prvom rade treba povedať, že štát musí pomáhať tým, ktorí to skutočne potrebujú. My nemôžeme rozhadzovať peniaze z vrtuľníku a dávať aj tým, ktorí ich nepotrebujú.

Musíme sa sústrediť na tie najzraniteľnejšie skupiny. Výkyvy trhu tu vždy boli a budú a nakoniec sa vyrovnajú. Preto chceme vybudovať moderný sociálny štát, ktorý dokáže rýchlo a účinne pomôcť tým najpotrebnejším. Na druhej strane musíme pomoc cieliť vyložene len tým, ktorí ju potrebujú, pretože máme obmedzené zdroje a tie vyberáme od úspešnejších občanov, ktorí vlastne financujú tento štát.

Mal by štát zvýšiť podporu sociálne slabších skupín, dôchodcov a mladých rodín?

Určite áno. Chceme naozaj moderný sociálny štát, ktorý nenechá nikoho padnúť úplne na dno. Na druhej strane musí vytvoriť podmienky tým aktívnym a úspešným.

Vieme podporiť sociálne slabé a zraniteľné skupiny. Vieme podporiť aj mladé rodiny, nielen tým, že im budeme dávať peniaze, ale aj tým, že im vytvoríme podmienky na prácu na čiastočný úväzok, dáme škôlky zadarmo, upravíme systém odvodov a daní. Alebo podporíme výstavbu sociálnych bytov, aby ten rozbeh do života mali jednoduchší.

Pozrime sa aj na marginalizované komunity v osadách, pretože tam stále pretrvávajú problémy. Ako tu vidíte úlohu štátu, aby pomohol týmto ľuďom a následne aj ďalším generáciám?

Sme mnoho-etnická koalícia, máme medzi sebou aj Stranu rómskej koalície. Našou filozofiou je, že štát musí robiť také opatrenia, aby sa títo ľudia z vylúčených komunít namiesto záťaže pre štát stali jeho prínosom. Preto je potrebné poskytnúť možnosť zamestnať sa všetkým, ktorí o to prejavia záujem.

Naším ústredným heslom pre deti, ktoré by inak horko ťažko ukončili základnú školu a skončili by rovno na úrade práce, je „dajme rómskym deťom remeslo do rúk namiesto časenky na úrad práce“.

Justíciou otriasli v uplynulých rokoch viaceré medializované prípady. Čo treba urobiť na úplné odpolitizovanie nielen súdov, ale aj polície a prokuratúry?

Treba opäť povedať, že toto je dôsledok 12-ročného pôsobenia vlád Smeru, ktoré totálne ovládli štát a prenikli do všetkých štruktúr, sprivatizovali si štát pre seba a pre svojich ľudí. My sme videli rozsiahle korupčné škandály. Potrebujeme dokončiť súdnu reformu, ale zamerať ju nielen na to, kde budú súdy, ale aj na kvalitu v súdoch.

Potrebujeme do súdnictva priniesť zodpovednosť, preverovanie sudcov, ale aj skončiť s anonymitou. Rozhodnutia sudcov a spravodlivosť musí dostať aj tvár sudcu. Potrebujeme sprofesionalizovať bezpečnostné zložky, prokuratúru, jednoznačne presadzujeme striktný kariérny systém. Ľudia majú byť ustanovovaní alebo povyšovaní na funkcie podľa odbornosti a praxe a nie podľa lojality alebo servility voči politikom.

Ukrajina už viac ako rok a pol čelí ruskej vojenskej agresii. Plánuje vaša strana pokračovať v pomoci našim východným susedom?

Našou primárnou úlohou je zaistiť bezpečnosť a mier pre našich občanov. Ukrajinci držia agresora a vojnu ďaleko od našich hraníc. Preto je logické im pomáhať v rámci našich možností, pretože ak Ukrajina padne, máme agresora na našich hraniciach. Náklady na zaistenie bezpečnosti a obrany v takej situácii budú mnohonásobne vyššie.

Ak by ste boli vo vláde, čo by urobila vaša strana, ak by mala možnosť prispieť k vyjednávaniu o mieri na Ukrajine?

Všetci chceme mier. Je to úplne to najdôležitejšie, čo politici musia zabezpečiť pre svojich občanov. Sme súčasťou Európskej únie a NATO. V tomto sme silní, a preto musíme postupovať spoločne. Akoukoľvek podmienkou na rokovania o mieri je vôľa Rusov ukončiť vojenskú agresiu, zastaviť bojové operácie, sadnúť k rokovaciemu stolu. Takéto rokovania vieme podporiť ako súčasť väčšieho silného bloku.

Ako vníma vaša strana zahraničnopolitické priority Slovenska?

Pre nás je absolútne základnou zahraničnopolitickou prioritou pevné ukotvenie Slovenska v západnej civilizácii, v Európskej únii a v štruktúrach. Zahraničná politika má vytvárať základné podmienky pre náš rozvoj a prosperitu a pokoj pre občanov. Preto presadzujeme naše členstvo v Európskej únii a v NATO, ako aktívne členstvo.

Zároveň vnímame, že šialenci, ktorí sľubujú občanom vo voľbách vystúpenie z Európskej únie alebo z NATO nevedia, čo činia alebo zámerne chcú zatiahnuť Slovensko do chaosu a izolácie. My sme naopak za to, aby sa rozširovala zóna bezpečnosti a stability. Preto podporujeme napríklad aj začlenenie tých krajín, ktoré spĺňajú podmienky z Balkánu do Európskej únie.

Problematickou oblasťou je stále zdravotníctvo. Ak by ste dostali na starosť tento rezort, čo by ste urobili, aby sa zlepšila tá zdravotná starostlivosť o pacienta?

Zdravotníctvo je dlhodobo zanedbávané a nesie pečať 12 rokov vládnutia Smeru práve v tomto rezorte. Pán Pellegrini bol dokonca ministrom zdravotníctva. Bohužiaľ, tie problémy sa neriešili, ale premaľovávali ich lacnými farbami.

Potrebujeme zásadnú reformu zdravotníctva. Potrebujeme zmeniť financovanie zdravotníctva, novú infraštruktúru pre zdravotníctvo, novú mapu poskytovania služieb, zvýšenie dostupnosti služieb, ale aj pracovné podmienky vo vnútri zdravotníctva. Toto máme v našom komplexnom programe.

Ako by ste motivovali mladých lekárov, aby neodchádzali do zahraničia, ale aby ostávali na Slovensku?

V prvom rade treba mladým lekárom vytvoriť podmienky a umožniť im dôstojný rozvoj v ich kariére. Boli tu návrhy práve od Roberta Fica a spol., že chceli nasilu držať lekárov na Slovensku.

Myslíme si naopak, že oni potrebujú jasné systémové podmienky, lepšie ohodnotenie práve začínajúcich lekárov a dobré pracovné podmienky. Potrebujú celkovo systém, vrátane postgraduálneho vzdelávania. Ľudia neodchádzajú preč len kvôli vyšším platom, ale kvôli tomu, že v týchto podmienkach nechcú pracovať.

Výrazne vzrástol dlh verejných financií. Ekonómovia zdôrazňujú nutnosť prijať opatrenia pre konsolidáciu. Aká je predstava vašej strany?

V každom prípade musíme konsolidovať verejné financie. Máme obrovský, prebujnelý a veľmi neefektívny štát. Potrebujeme štíhly a efektívny štát. Potrebujeme výrazne znížiť výdavky na prejedanie a viacej investovať.

Na jednej strane musíme zaviesť úsporné opatrenia na úseku štátu, ale zároveň samotné uťahovanie opaskov nebude stačiť. Z takýchto dlhov a finančných problémov môžeme vyrásť jedine rastom. Takže je treba podporiť aj zásadný rast ekonomiky pomocou účinných reforiem.

Na to nadviažem, čo vám je bližšie pre zlepšenie stavu verejných financií, zvyšovanie daní alebo šetrenie na výdavkoch štátu?

V každom prípade je treba sa pozrieť na to, kde je štát neefektívny. My sme za odborné a zodpovedné riadenie krajiny, to znamená aj pozrieť sa na neefektívnosti v tom štáte. Ako som naznačil, radšej viacej investícií, menej úradníkov.

Úradníci nemajú buzerovať ľudí, ale majú slúžiť občanom. Má ich byť podstatne menej, preto chceme štíhly štát. Ale samotné šetrenie nestačí a zvyšovať dane sa nedajú donekonečna, lebo tým by sme obmedzili motiváciu pre tých, ktorí sú naozaj aktívni a ktorí financujú tento štát. Takže potrebujeme aj šetriť a potrebujeme zároveň vytvoriť podmienky pre ekonomický rast.

Podnikatelia upozorňujú, že v niektorých odvetviach klesá konkurenčná schopnosť Slovenska. Čo by ste urobili pre zlepšenie podnikateľského prostredia?

Fungujúci právny štát, vymáhateľnosť práva a zníženie obrovskej byrokracie minimálne na úroveň okolitých krajín. Okrem toho napríklad rovnú daň pre všetky subjekty a zároveň by sme zaviedli aj nulovú daň, napríklad pre reinvestovaný zisk, takzvanú estónsku daň.

Podnikatelia pripomínajú aj nutnosť zjednodušiť administratívu pri prijímaní do zamestnania cudzincov. Ako vnímate tento moment v rámci podnikateľského prostredia?

V prvom rade by sme sa mali starať o to, aby sme zamestnali viacej našich vlastných občanov, ale zároveň spraviť flexibilnejšie pravidlá pre zamestnávanie zo zahraničia, vrátane napríklad pravidiel pre zamestnávanie cudzincov pre sezónne práce.

Nemali by sme obísť ani životné prostredie. Aké ciele a plány ste si stanovili pre túto oblasť?

Zdedili sme krásnu krajinu a treba ju odovzdať ešte v lepšom stave pre našich vnukov a deti. Preto chceme uchrániť túto krajinu, ale zároveň rozumne, v súlade s ústavou zlepšovať kvalitu života občanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko