Na hlavný obsah

Spravme všetko pre to, aby sa hrôzy, ktoré si pripomíname, neopakovali, povedala prezidentka v prejave ku dňu obetí holokaustu

Pamätný deň si Slovensko pripomínalo v sobotu.

Spravme všetko pre to, aby sa hrôzy, ktoré si pripomíname, neopakovali, povedala prezidentka v prejave ku dňu obetí holokaustu
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jakub Kotian

„To najzodpovednejšie čo môžeme spraviť, je pamätať nielen na príbehy ľudského utrpenia a hrdinstva, ale rovnako aj na príčiny kapitoly, ktorú nazývame najtragickejšou v našich dejinách,“ povedala v pondelok (11. 9.) prezidentka Zuzana Čaputová v prejave na Rybnom námestí pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia.

Vo verejnom priestore sú podľa nej znovu prítomné slovné prejavy nenávisti, ktorým predchádzajú nenávistné myšlienky. „Pamätajme na to, že tieto myšlienky a slová môžu byť nebezpečné a môžu viesť k ďalším nenávistným skutkom,“ uviedla.

Zároveň odsúdila akékoľvek slovné a fyzické útoky. „Chcem tiež vyjadriť svoju účasť s každým, kto sa dnes na Slovensku pre svoj pôvod a identitu necíti bezpečne,“ dodala. Vyzvala občanov, politikov, ale aj verejné autority, aby vo verejných vyjadreniach premýšľali nad následkami, ktoré môžu spôsobiť. „Aby spravili všetko pre to, aby sa hrôzy, ktoré si dnes pripomíname, už nikdy nemuseli opakovať,“ ukončila.

Deň obetí holokaustu a rasového násilia

V sobotu (9. 9.) sme si pripomenuli Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. Pod číslom 198/1941 vydala vláda vojnovej Slovenskej republiky nariadenie o právnom postavení Židov, známe ako Židovský kódex.

Nariadenie bolo súhrnom právnych predpisov o spoločenskej a hospodárskej degradácii židovských občanov, ktorá vyústila až k deportáciám Židov do koncentračných táborov. Prvý transport slovenských Židov vypravili zo železničnej stanice v Poprade 25. marca 1942.

V nacistických koncentračných táboroch zahynulo viac ako 70-tisíc židovských občanov zo Slovenska. Židovský kódex vznikol podľa nemeckého nacistického vzoru a patril medzi najtvrdšie protižidovské opatrenia vo vtedajšej Európe, aj preto sa 9. september stal pamätným Dňom obetí holokaustu a rasového násilia.

Pozrite si fotogalériu z pietneho aktu kladenia kamienkov pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia na Rybnom námestí:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko