Na hlavný obsah

Pchjongjang vyhostil amerického vojaka. Ten v júli prekročil hranicu medzi Južnou Kóreou a KĽDR

Vojaka odovzdali americkej strane, momentálne sa nachádza v Číne.

Pchjongjang vyhostil amerického vojaka. Ten v júli prekročil hranicu medzi Južnou Kóreou a KĽDR
Vľavo americký vojak Travis King, vpravo obec Pchanmundžom v demilitarizovanej zóne medzi Južnou a Severnou Kóreou. Foto: Twitter a TASR/AP/koláž RTVS

Severná Kórea vyhostila amerického vojaka Travisa Kinga, ktorý v júli bez povolenia prekročil demarkačnú líniu medzi Južnou Kóreou a KĽDR. Agentúra AP v stredu (27. 9.) s odvolaním sa na svoje nemenované zdroje uviedla, že už bol odovzdaný americkej strane a je teraz v Číne. Podľa AP bude King teraz zrejme čeliť vojenskému súdu za dezerciu.

Severokórejská štátna agentúra KCNA už skôr informovala, že dvadsaťtriročného Kinga krajina vyhostí. Neuviedla ale, kedy sa tak stane, ani kam ho vyhostia. KCNA napísala, že severokórejské úrady dokončili vyšetrovanie a že King na území KĽDR ušiel preto, lebo sa mu „nepáčilo neľudské správanie a rasová diskriminácia v americkej armáde“ a preto, že „bol rozčúlený nerovnosťami v americkej spoločnosti“.

AP v stredu popoludní napísala, že pomerne rýchle vyhostenie Kinga prekvapilo niektorých analytikov, ktorí očakávali, že Pchjongjang zadržiavanie amerického vojaka využije na ústupky od Washingtonu v čase zvýšeného napätia medzi týmito krajinami.

Travis King prešiel hranicu z Južnej Kórey do KĽDR 18. júla pri organizovanej prehliadke demilitarizovaného pásma. Podľa skorších správ ho čakal návrat do Spojených štátov po tom, ako bol v Južnej Kórei vo väzení kvôli obvineniu z napadnutia. Po bezpečnostnej kontrole na letisku sa mu ale podarilo pripojiť sa k exkurzii na hranici. Tú potom podľa amerických médií dobrovoľne prekročil.

Nepovolené prechody demarkačnej línie z Južnej Kórey do KĽDR sú veľmi neobvyklé. Podľa AP takto prešlo v minulosti len veľmi málo Američanov, medzi ktorými boli vojaci či ochrancovia ľudských práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet