Na hlavný obsah

Prekvapenia vo volebných výsledkoch a radikálnejší pokles strany Hlas: Toto očakáva politológ Sekerák

V Česku je veľký záujem o slovenské voľby, všíma si odborník.

Prekvapenia vo volebných výsledkoch a radikálnejší pokles strany Hlas: Toto očakáva politológ Sekerák
Politológ Marián Sekerák hovoril v RTVS o tom, ako vnímajú slovenské voľby v Čechách, ale aj o volebných prieskumoch. Foto: RTVS, TASR/Pavol Zachar, koláž RTVS

České médiá javia veľký záujem o slovenské parlamentné voľby. V rozhovore pre RTVS to zhodnotil politológ Vysokej školy AMBIS Marián Sekerák. V porovnaní s predošlými parlamentnými a prezidentskými hovoril o „mimoriadnom pokrytí“.

„Prakticky každý deň vychádzajú články, komentáre, videá alebo podcasty, ktoré sa venujú práve týmto voľbám,“ priblížil politológ.

Sekerák očakáva prekvapenia vo volebných výsledkoch. Nehovorí pritom len o stranách, ktoré sa umiestňujú na popredných priečkach prieskumov. Rozdiel medzi výsledkami volebných modelov a konečným výsledkom volieb do Národnej rady (NR) SR môže podľa neho byť aj v počte strán, ktoré získajú mandáty.

Potenciálnym prekvapením môže byť napríklad zmena poradia na popredných priečkach. Môže ísť o ešte radikálnejší pokles strany Hlas, pretože voliči sa môžu ešte na poslednú chvíľu odvracať od Hlasu naspäť k Smeru, nazdáva sa Sekerák.

Karty by mohli podľa politológa AMBISu zamiešať aj strany, ktoré sa pohybujú okolo hranice 5 percent, ktorých by mohlo byť „pomerne veľa“. Znamenať by to mohlo značnú fragmentáciu parlamentu, čo by nemuselo uľahčiť jednania o povolebnej spolupráci subjektov.

Trojkoalícia OĽANO/KÚ/Za ľudí si v posledných prieskumoch agentúr Ipsos a FOCUS výrazne polepšila. To, že sa tieto údaje z volebných modelov preklopia aj do reality, označil politológ za „skôr pravdepodobné“, a teda by sa do parlamentu mohla dostať. Do istej miery mu mohla pomôcť aj potýčka Igora Matoviča s predstaviteľmi Smeru.

Podľa exkluzívneho prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS by sa však tento subjekt do NR SR nedostal. Získal by 6,2 percenta, čo by mu ako koalícii troch strán nestačilo. Takýto politický subjekt potrebuje vo voľbách aspoň 7-percentnú podporu, aby sa dostal do parlamentu.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Vysokej školy AMBIS Mariánom Sekerákom. V Štúdiu relácie Aktuálne :24 sa s ním moderátorka Simona Simanová rozprávala o výsledkoch exkluzívneho posledného predvolebného prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko