Na hlavný obsah

Prvá slovenská stíhačka F-16 je hotová. Do konca septembra absolvuje svoj prvý let

Časť strojov nám dodajú v prvej polovici budúceho roka.

Prvá slovenská stíhačka F-16 je hotová. Do konca septembra absolvuje svoj prvý let
Ilustračná snimka, Foto: RTVS

Prvú bojovú stíhačku F-16 určenú pre Slovensko už vyrobili a pripravili na testovanie. Časť strojov nám dodajú v prvej polovici budúceho roka. Potvrdil to aj poverený minister obrany Martin Sklenár počas návštevy zbrojovky v americkej Južnej Karolíne.

Stíhačky majú okrem vzdušného priestoru Slovenska chrániť aj východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO).

Z výrobnej linky v americkom Greenville vyšla prvá slovenská F-16. Do konca septembra absolvuje aj prvý inauguračný let. Delegácia ministerstva obrany si ju prezrela priamo v závode firmy Laakheed Lockheed Martin v Južnej Karolíne a netajila nadšenie.

„Táto najmodernejšia stíhačka F-16, ktorá bola kedy vyrobená, reprezentuje silu, ktorú bude mať k dispozícii slovenská armáda, ktoré budú tak brániť Slovenskú republiku,“ uviedol minister Sklenár.

O úžasnom pocite hrdosti hovoril aj slovenský pilot Erik, ktorý prišiel na predstavenie prvej stíhačky z výcvikového centra v Arizone. Pilovať bojové lietadlá bol jeho detský sen a na F-16 má nalietaných už takmer 250 hodín.

„F-16 lietam dva roky a vidieť toto lietadlo z výrobnej linky bola neuveriteľná emócia. Myslím, že voľba tohto lietadla bola najlepšia zo všetkých,“ skonštatoval pilot.

Výroba stíhačiek mešká približne rok. Dôvodom je pandémia covidu a s tým spojené problémy v dodávateľských reťazcoch – napríklad nedostatok čipov.

Rekonštrukcia letiska v Sliači

Historický nákup vojenskej techniky za 1,5 miliardy eur schválila v roku 2019 ešte vláda Smeru a SNS. Slovensko si objednalo 14 stíhačiek, deväť z nich už technici dávajú dokopy na týchto výrobných linkách.

„Slovenské vzdušné sily budú môcť využívať mimoriadne vyspelú generáciu stíhačiek, na to, aby odstrašili alebo sa bránili pred akýmkoľvek nepriateľom v regióne. Budú slúžiť aj na ochranu vašich spojencov v NATO a na ochranu všetkých okolitých krajín,“ priblížil Oj Sanchez z Lockheed Martin.

Slovensko momentálne rekonštruuje leteckú základňu na Sliači. Ak nebude v čas hotová, ministerstvo obrany má pripravený plán B a prvé stíhačky F-16 zrejme skončia na základni v Kuchyni.

Nové stíhačky by mali začať chrániť slovenské nebo už od druhej polovice budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko