Na hlavný obsah

Švajčiarsko predá 25 tankov Leopard 2 do Nemecka. Berlín sľúbil, že ich nedodá Ukrajine

Švajčiarsko odmieta vývoz svojho zbrojného materiálu na Ukrajinu.

Švajčiarsko predá 25 tankov Leopard 2 do Nemecka. Berlín sľúbil, že ich nedodá Ukrajine
Na archívnej snímke z 1. februára 2023 tanky Leopard 2. Foto: TASR/AP

Švajčiarsky parlament v utorok (26. 9.) odsúhlasil predaj 25 tankov Leopard 2 do Nemecka. To neutrálnemu štátu predtým sľúbilo, že ich nedodá Ukrajine. Môžu však skončiť v niektorej zo spojeneckých krajín, informovala agentúra SDA.

Nemecká vláda vo februári požiadala Švajčiarsko o odpredaj časti vyradených tankov nemeckej zbrojovky Rheinmetall, ktorá tieto stroje pôvodne vyrobila. Podľa agentúry SDA zostanú tanky buď priamo v Nemecku, alebo ich zaradia do výzbroje niektorej z krajín Európskej únie či NATO.

Švajčiarsko s odvolaním sa na svoju neutralitu odmieta vývoz svojho zbrojného materiálu na Ukrajinu, ktorá sa už viac ako rok a pol bráni ruskej agresii, a zmluvne to zakazuje aj svojim obchodným partnerom.

Napríklad neumožňuje ani to, aby bola Ukrajine odovzdaná munícia, ktorú Bern pred rokmi predal Nemecku. Odpredaj tankov do Nemecka vyvolával vo Švajčiarsku vášnivé politické debaty. Najmä konzervatívna Švajčiarska ľudová strana (SVP) v súvislosti s transakciou vyjadrovala obavy z porušenia neutrality a príklonu krajiny k NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet