Na hlavný obsah

Ukrajina zaútočila na sídlo ruskej Čiernomorskej flotily na Kryme, uviedol tamojší gubernátor

Hasiči bojujú s požiarom.

Ukrajina zaútočila na sídlo ruskej Čiernomorskej flotily na Kryme, uviedol tamojší gubernátor
Plamene vychádzajú z horiacej lodenice v Sevastopole na Kryme. Foto: TASR/AP

Pri piatkovom (22. 9.) raketovom útoku ukrajinských síl na veliteľstvo Čiernomorskej flotily na Kryme zomrel jeden vojak, oznámilo podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany.

Hasiči bojujú s požiarom, ktorý v budove vznikol, uviedol gubernátor mesta Michail Razvožajev, podľa ktorého sa ľuďom v okolí nič nestalo.

Podľa ruského ministerstva obrany zostrelila ruská protivzdušná obrana päť rakiet, ktoré mierili na Sevastopol. Rusko protiprávne anektovalo ukrajinský Krym v roku 2014. Ukrajina sa prihlásila k zodpovednosti za útok, pričom ho označila za úspešný. Informovala o tom britská stanica BBC a agentúra AFP.

Obrana sa mala zaktivovať aj pri letisku Belbek

Ukrajinská agentúra Unian upozornila, že na sociálnych sieťach sa popri správach o útoku na Sevastopol šíria tiež informácie o zaktivovaní protivzdušnej obrany pri letisku Belbek na ukrajinskom polostrove Krym a o hlasných zvukoch v miestach, kde sú ruské vojenské posádky na základni Saky a Hvardijske.

Poradca šéfa ruskej správy Oleg Krjučkov potom podľa TASS informoval o zostrelení rakety pri krymskom meste Bachčisaraj.

K sídlu Čiernomorskej flotily podľa telegramových informačných kanálov medzičasom dorazilo najmenej desať sanitiek, uviedol portál Meduza. Na telegrame sa tiež šíria videozáznamy hustého dymu, ktoré údajne zachytávajú piatkový útok, aj fotografie poškodeného sídla flotily.

„Na miesto sa vydali operatívne služby. Informácie o ranených sa spresňujú. Prosím o zachovanie pokoja. Nezverejňujte fotografie ani videá,“ napísal Razvožajev k útoku na sídlo flotily. Asi o štvrť hodiny neskôr informoval o nebezpečenstve ďalšieho raketového úderu na Sevastopol a zverejnil tiež inštrukcie, čo robiť pri vzdušnom poplachu. Neskôr ale oznámil, že ďalší raketový útok v meste už nehrozí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet