Na hlavný obsah

V Košiciach vyvinuli študenti revolučnú batériu. Je lacnejšia a má oveľa dlhšiu výdrž oproti klasickým

Dokáže lepšie uskladniť elektrickú energiu.

V Košiciach vyvinuli študenti revolučnú batériu. Je lacnejšia a má oveľa dlhšiu výdrž oproti klasickým
Revolučná prietoková batéria. Foto: RTVS

V Košiciach testujú revolučnú batériu. Dokáže lepšie uskladniť elektrickú energiu. Na jej vývoji sa podieľali dve univerzity a súkromná firma. Ak ju dokončia, bude to prvá batéria tohto typu na Slovensku.

Na prietokovej batérii pracujú už štyri mesiace. Vyrobili ju na vodnej báze. Slúžiť bude na uskladnenie energie na dlhšie obdobie. „Číže takúto batériu ak si nainštalujete, viete do nej uskladňovať elektrickú energiu zo solárnych panelov,“ vysvetlila fyzikálna chemička Andrea Straková Fedorková z Univerzity Pavla Jozef Šafárika (UPJŠ).

Elektrickú energiu dokáže uskladniť až na niekoľkých dní. Oproti klasickým baterkám vydrží oveľa dlhšie. „Vydržia napríklad 15 až 20 rokov, pričom takéto batérie vám vydržia pol roka alebo rok a potom sa už elektrická energia nedá obnoviť,“ spresnila chemička.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Nikoleta Ferková:

Prietoková batéria by mala byť v porovnaní s tradičnými batériami lacnejšia, ekologickejšia a hlavne bezpečnejšia. „Sú bezpečnejšie hlavne vďaka tomu, že majú v sebe vodný elektrolyt, v ktorom je rozpustený kov, ktorý dáva elektrickú energiu,“ priblížila Straková Fedorková.

Klasické často vybuchujú a navyše obsahujú horľavé látky. Pri tejto sú takéto riziká minimálne. Dá sa aj mnohonásobne nabíjať. „Tým, že všetky komponenty batérie vyrábame na Slovensku, tak znižujeme uhlíkovú stopu, zvyšujeme dekarbonizáciu nášho ovzdušia, a tým pádom je ekologickejšia,“ ozrejmil študent UPJŠ Jakub Leščinský.

„Je ešte veľa technických problémov, ktoré musíme prekonať, aby sa batéria dostala do finálneho stavu,“ dodal odborný pracovník Filip Dominik z Technickej univerzity v Košiciach.

Takýchto skúšobných prototypov chcú do konca roka vyrobiť až osem. Po dokončení bude tento typ prietokovej batérie prvým na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny