Na hlavný obsah

Z Náhorného Karabachu odišlo asi 2 900 etnických Arménov, obyvatelia sa obávajú čistiek

Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu.

Z Náhorného Karabachu odišlo asi 2 900 etnických Arménov, obyvatelia sa obávajú čistiek
Arménsky ozbrojený bojovník kráča v oblasti Martakert v separastickom území Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

 Z Náhorného Karabachu, kde sa minulý týždeň sily arménskych separatistov vzdali Azerbajdžanu, odišlo do Arménska do pondelka (25. 9.) rána 2 900 ľudí. Podľa agentúry TASS o tom informovalo tlačové oddelenie arménskej vlády.

Podľa Jerevanu sa po azerbajdžanskej vojenskej operácii obyvatelia regiónu osídleného Arménmi obávajú etnických čistiek.

„K šiestej hodine rannej (04.00 h SELČ) 25. septembra do Arménska z Náhorného Karabachu prišlo 2 906 presídlencov,“ cituje tlačová agentúra TASS z arménskeho vládneho vyhlásenia. Väčšina odišla na vybrané miesta, kde plánujú žiť, menšie časti arménsky štát poskytne bývanie.

V Náhornom Karabachu pred začiatkom terajšieho vysídľovania žilo asi 120-tisíc etnických Arménov. Ich vedenie tvrdí, že majú strach z prenasledovania a etnických čistiek a nechcú žiť pod azerbajdžanskou nadvládou.

Azerbajdžan minulý týždeň v utorok (19. 9.) začal v Náhornom Karabachu vojenskú operáciu s cieľom prevziať nad oblasťou kontrolu. V stredu (20. 9.) vyjednali prímerie po tom, ako azerbajdžanské jednotky prelomili arménske obranné pozície a karabašské úrady de facto kapitulovali.

V pondelok (25. 9.) sa v azerbajdžanskej enkláve Nachičevan, ktorá sa nachádza medzi Arménskom, Iránom a Tureckom, stretne azerbajdžanský prezident Ilham Alijev so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Rokovať budú práve o situácii v Náhornom Karabachu.

Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale za podpory Jerevanu ho aj s priľahlým územím ovládli tamojší arménski separatisti v krvavej vojne, ktorá sa skončila v roku 1994.

Počas šesťtýždňových bojov s Arménskom v roku 2020 dobyl Azerbajdžan späť okresy susediace s enklávou aj časť Karabachu. Vojnu ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom, ktoré tam má odvtedy asi 2 000 vojakov v úlohe mierových síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet