Na hlavný obsah

Zahraniční voliči by mohli mať výrazný vplyv na výsledok volieb, myslí si to politológ Székely

Zhodnotil výsledky exkluzívneho volebného modelu pre RTVS.

Zahraniční voliči by mohli mať výrazný vplyv na výsledok volieb, myslí si to politológ Székely
Politológ Gabriel Székely zhodnotil predvolebné prieskumy. Foto: TASR/Martina Kriková, RTVS

Vplyv na popredné pozície výsledkov volieb do Národnej rady (NR) SR budú mať zahraniční voliči. Pre RTVS to uviedol politológ Prešovskej univerzity Gabriel Székely. Posledný prieskum agentúry MEDIAN SK pre RTVS síce ukázal, že by voľby mohol vyhrať Smer-SD, avšak niektoré ostatné prieskumy tesne favorizovali hnutie Progresívne Slovensko (PS).

Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostali aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Sloboda a Solidarita (SaS). Politológ sa k týmto výsledkom volebného modelu stavia skôr skepticky.

„KDH má lokálnu regionálnu podporu, podľa volebnej mapy, ale aj v tomto prípade môže nastať veľké prekvapenie. To by znamenalo, že KDH by utržilo poslednú definitívnu porážku – nedostalo by sa do parlamentu,“ zhodnotil Székely.

Čo sa týka strany SaS, je podľa politológa ťažké povedať, do akej miery prieskum odráža realitu. Tvrdí, že môže dôjsť k "prelievaniu" voličov.

Kľúčovým by malo byť rozhodovanie neukotvených voličov po posledných predvolebných debatách. Kým pri lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi pozoroval konzistentnosť, u predsedu KDH Petra Majerského vnímal akési vyčerpanie, čo by mohli vnímať aj voliči.

Pri koalícii OĽANO/KÚ/Za ľudí, ktorá sa podľa exkluzívneho prieskumu pre RTVS do parlamentu nedostala, Székely nevedel povedať, či by sa tento výsledok preklopil aj do reality. Najviac hnutiu OĽANO podľa neho uškodili prvé tri mesiace vládnutia, kedy sa jeho predstavitelia museli vysporiadať s pandémiou koronavírusu.

"Toto veľmi zásadne formovalo verejnú mienku aj názory voličov. Môžu sa dostať cez 7 percent, ale pokiaľ nie, bol by to jasný odkaz, že si Igora Matoviča, vrátane celého OĽANO v parlamente, neželajú," dodal Székely.

S prepadom potenciálu súvisí komunikácia

Niektoré strany v porovnaní s minulým mesiacom zaznamenali prepad vo volebnom potenciáli. Výraznejší prepad eviduje Sme rodina, SNS, Republika či OĽANO. Podľa politológa Prešovskej univerzity s tým už nesúvisí program strán, ale skôr schopnosť ich predstaviteľov komunikovať o kľúčových témach.

"Z predvolebných diskusií bolo vidieť, že niektorí sú veľmi namotivovaní a niektorí sú unavení alebo si držia svoj štandard. Aj toto môže ovplyvňovať tieto poklesy alebo nárasty," dodal s tým, že na to mohlo mať vplyv aj vyťahovanie rôznych káuz.

Pre presuny voličov Székely nevylúčil ani opakovanie scenáru z volieb v roku 2020. OĽANO vtedy vyhralo voľby napriek nízkym preferenciám, naopak PS, ktoré v prieskumoch malo dostatočnú podporu, sa do NR SR nedostalo.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Prešovskej univerzity Gabrielom Székelyom. V Štúdiu relácie Aktuálne :24 sa s ním moderátorka Simona Simanová rozprávala o výsledkoch exkluzívneho posledného predvolebného prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko