Na hlavný obsah

Izrael aj Hamas popreli správy o dohode o neútočení na juh Gazy, priechod Rafáh zostáva uzavretý

Nie je žiadne prímerie, napísal vo vyhlásení.

Izrael aj Hamas popreli správy o dohode o neútočení na juh Gazy, priechod Rafáh zostáva uzavretý
Palestínčania stoja pri budove zničenej pri izraelskom leteckom útoku v Rafáhu. Foto: TASR/AP

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua i zástupcovia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas popreli správy médií o dohode o neútočení na juh Pásma Gazy, kde mali egyptské úrady v pondelok (16. 10.) podľa americkej tlače otvoriť hraničný priechod Rafáh.

Médiá napísali, že Izrael súhlasil s neútočením na oblasť v čase, keď budú Gazu cez Rafáh opúšťať cudzinci a do Gazy bude naopak prúdiť humanitárna pomoc, oznámili pôvodne agentúre Reuters dvaja nemenovaní egyptskí zástupcovia oboznámení s rokovaním medzi Izraelom, Egyptom a Spojenými štátmi.

Prechod Rafáh na juhu Gazy má pod kontrolou Egypt. O jeho plánovanom otvorení pre odchod cudzincov a humanitárnu pomoc od 8.00 h SELČ do popoludňajších hodín písala americká stanica MSNBC.

Napríklad Nórsko podľa listu The Times of Israel (ToI) eviduje 170 občanov, ktorí sa snažia bombardované územie opustiť. Američanov je v enkláve podľa denníka The Wall Street Journal 500 až 600.

Rafáh zostal zatvorený

Egyptský minister zahraničia Samí Šukrí krátko po 11.30 h SELČ vydal vyhlásenie, podľa ktorého otvorenie Rafáhu doteraz neumožnil Izrael, píše Reuters. Napriek rozporuplným správam na sociálnych sieťach brány na predmetnom prechode zjavne stále neotvorili aj okolo 12.00 h SELČ.

Fotografie zverejnené na sieti X ukazovali sanitné a nákladné vozne pripravené na vjazd do Gazy v momente, keď sa Rafáh otvorí. Podľa denníka Haarec išlo o vybavenie poskytnuté Jordánskom, Svetovým potravinovým programom a ďalšími.

Egyptská strana je podľa Haarecu ochotná poskytnúť svoje letisko a ďalšiu infraštruktúru na prevoz pomoci do Gazy. Požadovala však najskôr záruky od Izraela, že jeho zástupcom nebude hroziť ujma.

Proti dohode o neútočení na juh Gazy v čase prevozu humanitárnej pomoci sa podľa ToI stavajú niektorí ministri strany Likud premiéra Netanjahua. Minister energetiky Jisrael Kac podľa serveru uviedol, že „Izrael je zodpovedný rodinám zavraždených a unesených rukojemníkov (hnutím Hamas). Nie vrahom Hamasu a tým, ktorí hnutie podporili“.

Minister kultúry Miki Zohar podľa ToI vyhlásil, že „tí, ktorí zmasakrovali deti, znásilnili ženy a uniesli nemluvňatá, si nezaslúžia zľutovanie“.

Izrael vykonáva v Gaze odvetné útoky za krutosti, ktorých sa Hamas dopustil 7. októbra na stovkách izraelských civilistov i vojakov. Izraelské bombardovanie a blokáda Gazy naopak tvrdo dopadá na palestínskych civilistov. Koľko Palestínčanov v izolovanej enkláve podporuje hnutie Hamas, nie je jasné. Islamistická skupina v regióne vyhrala voľby v roku 2006, o rok neskôr sa však po krátkej občianskej vojne chopila absolútnej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet