Na hlavný obsah

Tel Aviv pokračoval v útokoch. Izraelská armáda nariadila evakuáciu ľudí pri hraniciach s Libanonom

Blízky východ je podľa OSN na hrane priepasti.

Tel Aviv pokračoval v útokoch. Izraelská armáda nariadila evakuáciu ľudí pri hraniciach s Libanonom
Strela izraelského delostrelectva explodovala v libanonskej dedine al-Bustan. Foto: TASR/AP

Izrael v noci na pondelok (16. 10.) pokračoval v útokoch na pásmo Gazy a juh Libanonu, kde mieri na ciele radikálneho hnutia Hizballáh. Izraelská armáda medzitým nariadila evakuáciu obyvateľov z územia pri libanonských hraniciach, informovali agentúry AFP, AP a DPA. Podľa kancelárie izraelského ministra obrany sa nariadenie týka 28 komunít.

Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) medzitým podľa serveru BBC News varoval, že zásoby pohonných látok v nemocniciach v Gaze vydržia len 24 hodín a potom budú zdravotnícke zariadenia bez elektriny, čo ohrozí tisíce pacientov na živote.

Izrael podľa dvoch nemenovaných egyptských predstaviteľov citovaných agentúrou Reuters po rokovaní s Egyptom a USA súhlasil, že nebude od 8.00 h SELČ na niekoľko hodín útočiť na juh Gazy. Čas zodpovedá plánovanému otvoreniu prechodu Rafáh do Egypta, kadiaľ by mali mať možnosť Gazu opustiť cudzinci, a na druhej strane by mohla prúdiť humanitárna pomoc.

Informáciu však čoskoro poprela kancelária premiéra Benjamina Netanjahua. „Teraz neplatí žiadne prímerie a humanitárna pomoc v Gaze výmenou za odchod cudzincov,“ stojí podľa Reuters vo vyhlásení kancelárie predsedu vlády.

Palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré na Izrael 7. októbra zaútočilo, uviedlo, že nemá žiadne informácie o otvorení priechodu do Egypta. Popreli aj správy o dodaní humanitárnej pomoci touto cestou, píše list Haarec. Rafáh je jediný hraničný priechod z Gazy, ktorý nemá pod kontrolou Izrael, ale Egypt. Otvorený by mal zostať do 16.00 h SELČ, píše Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s rokovaním.

O nočných izraelských útokoch informoval server denníka The Times of Israel, podľa ktorého Izrael v Libanone zasiahol „vojenskú infraštruktúru“ Hizballáhu.

V pásme Gazy si Izrael podľa všetkého pripravuje pôdu pre pozemnú inváziu, ktorej cieľom je zničiť politické a vojenské vedenie Hamasu, ktorý stál za masakrami Izraelčanov zo 7. októbra. Odvtedy ozbrojenci na Izrael z Gazy podľa údajov armády vypálili vyše 6 000 rakiet.

Situácia je kritická

Situácia pre 2,3 milióna Palestínčanov v Gaze, ktorí nemajú z úzkeho pobrežného pásma kam uniknúť, je podľa medzinárodných organizácií kritická. Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) uviedol, že kríza je taká, že už nie je naďalej schopný poskytovať humanitárnu pomoc. Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že Blízky východ je na hrane priepasti.

„Zabili tisícky ľudí, vrátane žien a detí. V Gaze už dokonca dochádzajú vrecia na mŕtvoly, „nechal sa počuť šéf UNRWA Philippe Lazzarini. Podľa agentúry Reuters úrady v Gaze zvažujú, že budú kopať masové hroby.

Server The Times of Israel uviedol, že Biely dom vymenoval diplomata Davida Satterfielda osobitným splnomocnencom pre humanitárne otázky na Blízkom východe. Má viesť americkú diplomaciu s cieľom naliehavo riešiť humanitárnu krízu v Gaze. Cestu do Izraela medzitým zvažuje americký prezident Joe Biden.

OCHA varovala pred dopadmi nedostatku elektriny, ktorej dodávky do Gazy Izrael pred niekoľkými dňami zastavil. Navyše pre nedostatok paliva nefunguje ani tamojšia jediná elektráreň a rovnaký osud teraz môže postihnúť aj nemocnicu. „Vypnutie záložných generátorov by ohrozilo životy tisícov pacientov,“ uviedla OCHA.

Izraelská armáda podľa Reuters oznámila, že po jej výzve, aby civilisti opustili severnú časť Gazy a presunuli sa na juh, tak urobilo na 600-tisíc Palestínčanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet