Na hlavný obsah

Aj napriek rastúcim cenám vyhodí priemerný Slovák za rok vyše 80 kíl potravín do koša

Na problém plytvania jedlom má poukázať svetový deň potravín.

Aj napriek rastúcim cenám vyhodí priemerný Slovák za rok vyše 80 kíl potravín do koša
Na ilustračnej snímke potraviny. Foto: RTVS

Ovocie, zelenina, chlieb, mliečne výrobky či mäso. Aj tieto potraviny bežne na Slovensku a v Európe končia v odpadkových košoch. Na problém plytvania jedlom má poukázať aj svetový deň potravín. Ten si pripomíname už vyše 40 rokov.

Na nákup potravín minie bežná európska domácnosť asi štrnásť percent všetkých výdavkov. Na Slovensku je to až 20 percent. Nie každý si pritom za tieto peniaze môže dovoliť poriadny obed. „Mäsitý obed alebo vegetariánsku alternatívu si nemôže dovoliť na Slovensku až šestnásť percent domácností,“ uviedla analytička Wood&Company Eva Sadovská.

Hoci ceny potravín rástli v poslednom období rekordne rýchlo, stále sú u nás jedenáste najnižšie v Európskej únii. Lacnejšie však stále nakúpime aj u niektorých našich susedov.

Svetovému dňu potravín na Slovensku sa venovali redaktorky RTVS Barbora Škulová a Jana Obrancová:

Hoci ceny potravín stále rastú, stále sa nájdu aj ľudia, ktorí nimi plytvajú. A podľa štatistík ich nie je ich málo. V priemere na každého Slováka pripadá ročne 83 kilogramov vyplytvaných potravín.

Možno ich nájsť aj v komunálnom odpade. Napríklad v Nitre z neho pri nedávnej analýze vytiahli celé balíky mäsa. „V komunálnom odpade sa nachádzajú všetky druhy potravín, od nedojedených zvyškov až po zabalené,“ priblížil prevádzkovo-technický riaditeľ Nitrianskych komunálnych služieb Vladimír Ballay.

„Ročne takýmto plytvaním Slovák vyhodí do odpadovej nádoby 100 až 150 eur,“ dodala Sadovská. „Sú lákaní rôznymi akciami, ktoré ich nútia k tomu nákupu. Často pri týchto príležitostiach viac nakúpia, ako reálne spotrebujú. Myslím si, že vzdelávanie spotrebiteľa je stále veľmi nízke,“ povedal odborník na potravinárstvo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Jozef Čapla.

Výchova budúcich spotrebiteľov

Práve výchove budúcich spotrebiteľov sa venuje aktuálny projekt na školách. V rámci kampane Hovorme o jedle sa napríklad žiaci v Bratislave dozvedeli viac o kvalite potravín, aj o zdravom stravovaní bez plytvania.

„Najobľúbenejšou aktivitou je samotná príprava chutného a dobrého jedla, výborných zeleninových a ovocných šalátov,“ vysvetlila riaditeľka Základnej školy Kulíškova v Bratislave Sylvia Lešková. „Je dôležité, aby tie deti vedeli od svojich rodičov, ako nakupujú, aké potraviny vyberajú a či vyberajú tie zdravé,“ dodal poverený minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.

„Potrebujeme novú generáciu, ktorá vychádza zo základných škôl edukovať a rozprávať s nimi, že potraviny nie sú samozrejmosťou,“ vysvetlil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Žiaci na školách budú o potravinách diskutovať do konca týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko