Na hlavný obsah

Bývalý šéf českej diplomacie: Fico v Bruseli zmenil rétoriku. Vysiela signály na úrovni Orbána, hovorí politológ Rupnik

Fico hovorí, že na Ukrajinu nepôjde ani jeden náboj zo Slovenska.

Bývalý šéf českej diplomacie: Fico v Bruseli zmenil rétoriku. Vysiela signály na úrovni Orbána, hovorí politológ Rupnik
Slovenský premiér Robert Fico (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán počas summitu. Foto: TASR/AP

Bývalý český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek v relácii Otázky Václava Moravce na televíznej stanici ČT24 uviedol, že premiér SR Robert Fico používa doma inú rétoriku ako v Bruseli. Narážal najmä na postoj šéfa Smeru-SD k pomoci Ukrajine.

Politológ z parížskej univerzity Sciences Po Jacques Rupnik v relácii upozornil na to, že Fico naznačil, aké postoje bude jeho vláda zastávať. „V prvý deň svojho pôsobenia vo funkcii zrušil vojenskú pomoc Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii,“ povedal.

Vedenie Strany európskych socialistov sa nedávno rozhodlo pozastaviť plné členstvo strany Smer-SD a aj asociované členstvo strany Hlas-SD. Strana vysvetlila, že k tomuto kroku pristúpila v nadväznosti na jasný odklon od jej hodnôt.

Európskych socialistov vyrušilo vytvorenie koalície medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a „radikálne pravicovou Slovenskou národnou stranou (SNS)“.

Český exminister Zaorálek uviedol, že konflikty medzi Ficom a európskymi socialistami majú dlhú históriu. „Fico síce hovorí, že na Ukrajinu nepôjde ani jeden náboj zo Slovenska, ale zároveň tvrdí, že Slovensko bude tranzitnou krajinou pre dodávky zbraní na Ukrajinu,“ vysvetlil.

„Peter Pellegrini však povedal, že čo sa týka dodávok zbraní, 95 percent ide od súkromných firiem. Tých sa však toto obmedzenie netýka,“ dodal Zaorálek.

Fico je podľa Zaorálka pripravený dať 400 miliónov eur do fondu na pomoc Ukrajine. „Preto tvrdiť, že Fico je proruský alebo proorbánovský politik, by bolo podľa neho veľmi zjednodušené,“ myslí si.

Jasným signálom prehĺbenia spolupráce medzi Ficom a maďarským premiérom Viktorom Orbánom môže byť podľa politológa Rupnika to, že šéf Smeru-SD v prvý deň po vymenovaní vlády zmrazil vojenskú pomoc Ukrajine.

Vyslal politický signál

„Neznamená to veľa, pretože Slovensko nie je významným dodávateľom zbraní, ale politický signál je jasný. A je to signál, ktorý je na úrovni Viktora Orbána,“ skonštatoval Rupnik.

Fico sa podľa neho môže pokúsiť ovládnuť priestor slovenskej justície a zastaviť vyšetrovanie káuz, v ktorých figurujú jemu blízki politici. „Tohto sa obávam,“ uzavrel politológ z univerzity Sciences Po.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko