Na hlavný obsah

Do pásma Gazy prišiel lekársky tím a konvoj nákladných áut. Priniesli vodu, potraviny aj lieky

Stále neexistuje dohoda o dodávkach paliva do Gazy.

Do pásma Gazy prišiel lekársky tím a konvoj nákladných áut. Priniesli vodu, potraviny aj lieky
Na snímke kamión s humanitárnou pomocou na hraničnom priechode Rafáh. Foto: TASR/AP

Lekársky tím a desať nákladných vozidiel s vodou, potravinami a liekmi dnes vošlo do pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah z Egypta. S odvolaním sa na palestínskeho pohraničníka to uviedla agentúra Reuters.

Gaza od 7. októbra čelí masívnemu izraelskému bombardovaniu a totálnej izraelskej blokáde v odvete za útok radikálneho hnutia Hamas na Izrael.

Do pásma Gazy dnes ráno prišlo cez Rafah desať zahraničných lekárov a konvoj obsahujúci desať nákladných áut, povedal Reuters nemenovaný palestínsky úradník. Celkový počet kamiónov, ktoré od začiatku vojny prišli z Egypta do obliehaného palestínskeho územia, sa tak podľa neho zvýšil na 84.

S Izraelom pokračujú rokovania v snahe zabezpečiť viac humanitárnych dodávok do Gazy, povedala novinárom v Ženeve Lynn Hastingsová, humanitárna koordinátorka OSN pre okupované palestínske územia.

„Okrem technických a bezpečnostných otázok sú tu aj otázky politické,“ povedala Hastingsová. „A na izraelskú vládu je vyvíjaný určitý tlak z hľadiska jej domácej politiky,“ dodala.

Úrady uvažujú, ako rozdeliť nedostatočnú pomoc

Stále neexistuje dohoda o dodávkach paliva do Gazy. Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) varoval, že absencia pohonných hmôt znemožňuje humanitárne a záchranné práce.

Úrady sa tiež stretávajú s problémom, ako rozdeliť nedostatočnú pomoc. „Sme si vedomí tisícky pacientov, ktorí potrebujú dialýzu, a viac ako 100 detí a dojčiat v inkubátoroch. Takže sa snažíme stanoviť priority podľa najväčších potrieb,“ povedala Hastingsová.

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini dnes varoval, že v dôsledku izraelského obliehania v pásme Gazy „čoskoro zomrie mnoho ľudí“.

„Zatiaľ čo hovoríme, ľudia v Gaze zomierajú, a to nielen v dôsledku bômb a úderov. Mnoho ďalších ľudí čoskoro zomrie v dôsledku obliehania uvaleného na pásmo Gazy. Kolabujú základné služby, dochádzajú lieky, potraviny a voda,“ uviedol na tlačovej konferencii v Jeruzaleme.

Po masívnom bombardovaní pásma Gazy podľa palestínskych úradov riadených Hamasom zomrelo 7 000 ľudí. Izraelské nálety sú odvetou za útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo 1 400 ľudí.

Tvrdenie ani jednej zo strán konfliktu nemožno vo vojnových podmienkach nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet