Na hlavný obsah

Heraldická komisia reagovala na viaceré nepravdivé informácie, ktoré šíri Matica slovenská

Žiada, aby od prezentovania symbolov z obdobia vojny upustila.

Heraldická komisia reagovala na viaceré nepravdivé informácie, ktoré šíri Matica slovenská
Vlajky sprava Matice slovenskej, Slovenskej republiky a Európskej únie. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Heraldická komisia ministerstva vnútra reagovala na viaceré nepravdivé informácie šírené Maticou slovenskou. Zároveň ju žiada, aby od šírenia dezinformácií a prezentovania symboliky z obdobia druhej svetovej vojny upustila.

Podľa Matice slovenskej mali štátnu vlajku Slovenska v roku 1992 vytvoriť podľa zástavy organizácie Matica slovenská Abroad, Inc., Hamilton, Canada v podobe trikolóry. V jej strede sa mal nachádzať štátny znak vojnovej Slovenskej republiky z roku 1939. Túto vlajku si začiatkom 90. rokov uplynulého storočia pri tvorbe štátnych symbolov samostatnej SR údajne mala osvojiť aj slovenská vláda a následne aj Slovenská národná rada.

Heraldická komisia tvrdí, že takéto informácie sú celkom nepravdivé. Dodáva, že nikdy neodporučila vlajku so štátnym znakom niekdajšieho slovenského štátu z čias druhej svetovej vojny na legislatívne pokračovanie.

„Oficiálne stanoviská heraldickej komisie z rokov 1991 – 1992 sa zdokumentovali a viackrát publikovali. Komisia preto odmieta myšlienku, že by ako súčasť štátnej vlajky odporúčala štátny znak niekdajšej vojnovej Slovenskej republiky, jeden zo symbolom jej totalitnej ideológie a potláčania základných práv a slobôd jej občanov,“ informoval rezort vnútra.

Slovenský znak na trikolóre

Nepravdivé je aj tvrdenie, že slovenský znak sa na trikolóru dostal po prvýkrát v roku 1984. Podľa historickým prameňov to bolo oveľa skôr, a to napr. v roku 1848, pri samotnom vzniku slovenských národných symbolov, ale aj v roku 1862, 1915, 1919 alebo 1939.

„Hovoriť teda o nejakom ,historickom prvenstve´ zástavy organizácie Matica slovenská Abroad, Inc. Hamilton, Canada z roku 1984 je celkom bez podstaty,“ vyvracia heraldická komisia nepravdivé informácie.

Komisia taktiež upozornila na publikovanie vyobrazenia znaku niekdajšej Slovenskej republiky z rokov 1939 – 1945 na stránke Matice slovenskej. To môže byť podľa trestného zákona kvalifikované ako prejav sympatií k ideológii smerujúcej k potláčaniu základných práv a slobôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko