Na hlavný obsah

A. Hlina: Pellegrini nebude môcť povedať, že nemal inú možnosť

Myslí si, že Hlas bol so Smerom a SNS už dávno dohodnutý.

A. Hlina: Pellegrini nebude môcť povedať, že nemal inú možnosť
Poslanec SaS Alojz Hlina v štúdiu Interview :24. Foto: RTVS

Podľa novozvoleného poslanca za SaS Alojza Hlinu Peter Pellegrini (Hlas-SD) len „stvára rôzne tančeky, ako by odkomunikoval a vyvinil sa“ z toho, prečo ide do vlády so Smerom a SNS.

Reagoval tak na utorkové (10. 10.) Pellegriniho oznámenie, že bude rokovať už len s predstaviteľmi Smeru-SD a SNS. Kritizoval v ňom prístup a spôsob komunikácie Progresívneho Slovenska, SaS a SNS počas rokovaní o alternatívnej vláde. „Nebude však môcť hovoriť, že nemal na výber,“ povedal Alojz Hlina v relácii RTVS Interview :24.

Myslí si, že Hlas bol so Smerom a SNS už dávno dohodnutý. „Bolo to dohodnuté aj Milanom Majerským, aby mohol Pellegrini pred Európskymi socialistami tvrdiť, že nemal inú možnosť a že sa iná vláda zložiť nedala,“ povedal Hlina.

V prospech úmyslu Petra Pellegriniho malo podľa Hlinu hrať KDH, ktoré pred aj po voľbách tvrdilo, že má „červené čiary“, o ktorých musia s Progresívnym Slovenskom komunikovať. Všetko sa malo zmeniť po rokovaní predsedníctva KDH, ktoré spoluprácu s PS nevylúčilo. „Nastúpili procesy, ktoré vtiahli KDH do hry. KDH, ktoré odišlo od stola, bolo zrazu späť pri stole,“ povedal.

Status Alojza Hlinu

Dopomôcť tomuto rozhodnutiu KDH mal podľa novozvoleného poslanca SaS aj jeho status na facebooku, v ktorom obvinil predsedu KDH Milana Majerského, že „pochoval koalíciu s Progresívnym Slovenskom“.

Napísal v ňom, že väčšina predsedníctva KDH mala byť podľa jeho informácií za štvorkoalíciu. „Len predsedníctva sa nikto nepýtal,“ dodal v statuse. Na otázku, či sa to nedalo komunikovať inak, odpovedal: „Ja som mal ten status pripravený, že ho zverejním až potom, čo sa udeje to, čo sa udialo v utorok.“ Myslí si však, že uznesenie predsedníctva KDH jeho status ovplyvnil. „Ak by nebol tlak, nebolo by takéto uznesenie,“ dodal Hlina, ktorý v minulosti pôsobil štyri roky v predsedníctve KDH.

Výsledok rokovaní ho mrzí

Aj napriek tomu, že sa štvorkoalíciu PS, Hlas, SaS a KDH neporadilo dohodnúť, Hlina v povolebných rokovaniach vidí jedno pozitívum. „Aspoň sme tú hru Petrovi Pellegrinimu skomplikovali, aby ďalšie štyri roky nemohol tvrdiť, že iná možnosť nebola. Bola. A dokonca mohol byť premiérom,“ vysvetlil Hlina kandidujúci vo voľbách na 150. mieste kandidátky SaS.

Výsledok rokovaní ho mrzí. „Škoda, konečne by mohol Slovensku vládnuť niekto s diplomom z Oxfordu. Slovensko by si to zaslúžilo po tých 30 rokoch,“ uviedol. Povedal tiež, že je od Petra Pellegriniho odvážne, že sa rozhodol za koalíciu so Smerom a SNS. „Smer dožíva, oni potrebujú len poupratovať. Ale Hlas sa javí, že chce na politickej scéne ešte zostať. Preto je odvážne, že do koalície so Smerom a SNS išli, keď vie, kto bude v opozícii. Ja si myslím, že to bude ťažká opozícia,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko