Na hlavný obsah

Majiteľa nebezpečnej skládky v Nedožeroch-Brezanoch budú stíhať na slobode, cíti sa byť nevinný

Čo bude so zvyškom nebezpečného odpadu, sa zatiaľ nevie.

Majiteľa nebezpečnej skládky v Nedožeroch-Brezanoch budú stíhať na slobode, cíti sa byť nevinný
Skládka v Nedožeroch-Brezanoch. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Majiteľ nebezpečnej skládky v Nedožeroch-Brezanoch je na slobode. Z areálu už odviezli väčšinu výbušného a horľavého materiálu. Čo bude so zvyškom nebezpečných látok, bude jasné v najbližších dňoch.

Majiteľa nebezpečnej skládky pôvodne poslal sudca okresného súdu v Prievidzi do väzenia, a to z obavy, že by mohol pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Napokon ho budú stíhať na slobode.

Viac o prípade nebezpečnej skládky zisťovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

„Z toho, čo mi dávajú za vinu, sa cítim nevinný a takisto si myslím, že nikdy neexistovali dôvody na väzbu,“ povedal majiteľ nebezpečnej skládky Ondrej Lazoň.

„Väzbu krajský súd nahradil písomným sľubom obvineného, že povedie riadny život a s dohľadom súdneho úradníka nad obvineným,“ potvrdil hovorca trenčianskeho krajského súdu Roman Tarabus.

Obvinený bude nosiť monitorovací náramok

Majiteľ ostáva obvinený z prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi a na slobode musí nosiť monitorovací náramok. Krajský súd mu zakázal vykonávať podnikateľskú činnosť súvisiacu s nakladaním s akýmikoľvek odpadmi. Do areálu skládky má taktiež zákaz vstupu.

„My nevieme zatiaľ žiadny výsledok, ako pokračujú práce na likvidácii tohto odpadu,“ uviedol prednosta Obecného úradu v Nedožeroch-Brezanoch Vladimír Zaťko.

Nebezpečnú skládku nepretržite stráži policajná hliadka, a to už takmer štvrtý týždeň. Napriek tomu, že z areálu odviezli aj posledný rizikový odpad.

„Aktuálne neviem, že kto na základe akej žiadosti rozhodol, že sa objekt stráži. Vojenské materiály, kde teda sa nemohlo vylúčiť, že by mohlo dôjsť k ich výbuchu alebo horeniu. Tento materiál odviezli na bezpečné miesto,“ potvrdil riaditeľ enviropolície Mário Kern.

O stráženie objektu požiadal okresný úrad v Prievidzi. Na otázku prečo, ministerstvo vnútra neodpovedalo. V najbližších dňoch sa plánuje novovzniknutá situácia riešiť so všetkými dotknutými aktérmi verejnej správy ohľadom zabezpečenia objektu.

Dotknuté strany by sa mali aj dohodnúť, kto bude musieť tony nebezpečného materiálu odstrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny