Na hlavný obsah

Prvé kroky lídra PS po voľbách: Stretol sa s prezidentkou a odštartoval rozhovory so šéfmi strán, ktoré uspeli

Uvažuje nad založením alternatívnej väčšiny v parlamente.

Prvé kroky lídra PS po voľbách: Stretol sa s prezidentkou a odštartoval rozhovory so šéfmi strán, ktoré uspeli
Na snímke prezidentka sprava SR Zuzana Čaputová a predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka počas prijatia v Prezidentskom paláci. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vedie neformálne rokovania s lídrami ostatných strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách. Taktiež absolvoval stretnutie s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Šimečka sa vyjadril, že chce zistiť, či existuje vôľa a priestor na vytvorenie alternatívnej väčšiny v parlamente. Rešpektuje, že poverenie zostaviť vládu dostal od prezidentky víťaz volieb, líder Smeru-SD Robert Fico.

To, že poverenie zostaviť vládu dostal šéf Smeru Robert Fico, komentoval slovami, že išlo o správne rozhodnutie podľa ústavnej praxe. Uviedol to po stretnutí s hlavou štátu.

“Informoval som pani prezidentku o mojom pláne neformálne hovoriť s lídrami ďalších politických strán, aby som preveril možnosti formovania inej väčšiny, ako tej, ktorú by zostavoval Robert Fico. Chceme zistiť, či existuje vôľa a priestor na inú, alternatívnu väčšinu,” povedal Šimečka. 

Pozrite si vyjadrenie pre médiá Michala Šimečku po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou:

Ak sa Ficovi napokon podarí zostaviť vládu, PS je pripravené ísť do opozície. „Bude tvrdo hájiť základné demokratické pravidlá hry, právny štát, ľudské práva, proeurópsku a prozápadnú orientáciu Slovenska a sme na to plne pripravení,“ skonštatoval.

Šimečka potvrdil, že medzi stranami, s ktorými vedie neformálne rokovania, je aj strana Hlas-SD, ktorej predsedom je Peter Pellegrini. Čo sa týka rokovaní ako takých, išlo o osobné stretnutia aj o telefonické rozhovory. Niektoré strany sa už k spolupráci vyjadrili, verejne však len SaS Richarda Sulíka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko