Na hlavný obsah

MMF znížil odhad globálneho hospodárskeho rastu na budúci rok, tohtoročný odhad zostal nezmenený

Globálne zotavovanie z pandémie a vplyvu vojny na Ukrajinu zostáva pomalé.

MMF znížil odhad globálneho hospodárskeho rastu na budúci rok, tohtoročný odhad zostal nezmenený
Na archívnej snímke šéf Svetovej banky David Malpass na tlačovej konferencii vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne znížil svoj odhad globálneho hospodárskeho rastu na budúci rok, pričom výhľad na tento rok ponechal nezmenený. Očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) sa v tomto roku zvýši o tri percentá a v budúcom roku o 2,9 percenta. Výhľad na rok 2024 MMF znížil o 0,1 percentuálneho bodu. Organizácia to uviedla vo svojej utorkovej (10. 10.) jesennej prognóze.

Globálne zotavovanie z pandémie ochorenia COVID-19 a vplyvu ruskej invázie na Ukrajinu zostáva pomalé a nerovnomerné. Hospodárska aktivita je stále pod úrovňou spred pandémie, najmä v rozvíjajúcich sa a rozvinutých ekonomikách. Rozdiely medzi regiónmi sa prehlbujú. Oživenie brzdia dlhodobé dôsledky pandémie, vojny na Ukrajine a rastúca geoekonomická fragmentácia, okrem sprísňovania menovej politiky potrebnej na zníženie inflácie. Negatívny vplyv majú aj extrémne výkyvy počasia.

„Očakáva sa, že globálna inflácia bude postupne klesať z tohtoročných 8,7 percenta na 6,9 percenta v budúcom roku a na 5,8 percenta v roku 2023, resp. 2024,“ uvádza sa v správe. MMF zvýšil svoj výhľad inflácie na roky 2023 a 2024 o 0,1, resp. 0,6 percentuálneho bodu. Organizácia očakáva, že inflácia sa vo väčšine prípadov vráti k cieľu až v roku 2025.

Menový fond označuje 3-percentný rast za slabý, ak sa zohľadní dlhodobý priemer. Ten v rokoch 2000 až 2019 predstavoval 3,8 percenta.

Zvýšená prognóza rastu v USA

MMF zvýšil svoju prognózu rastu v Spojených štátoch, najväčšej svetovej ekonomike, o 0,3 percentuálneho bodu na 2,1 percenta v tomto roku a o 0,5 percentuálneho bodu na 1,5 % v roku 2024. Organizácia pritom poukázala na väčšie podnikové investície a rastúcu spotrebu.

V Číne MMF revidoval údaje na tento a budúci rok smerom nadol vzhľadom na krízu v tamojšom realitnom sektore a slabý zahraničný dopyt. V tomto roku očakáva rast HDP o päť percent a v budúcom roku o 4,2 percenta. Organizácia znížila svoje odhady o 0,2 a 0,3 percentuálneho bodu.

MMF tiež znížil svoje odhady hospodárskeho rastu eurozóny na tento a budúci rok o 0,2 a 0,3 percentuálneho bodu. Podľa jesennej prognózy hospodárstvo bloku v tomto roku vzrastie o 0,7 percenta a v roku 2024 o 1,2 percenta.

Výhľad hospodárskeho rastu Ruska a Ukrajiny

V prípade Ukrajiny MMF zvýšil výhľad hospodárskeho rastu na tento rok na dve percentá. V budúcom roku očakáva rast ukrajinskej ekonomiky na úrovni 3,2 percenta. Organizácia zvýšila výhľad, keďže podniky a domácnosti sa prispôsobili ruskej invázii, domáci dopyt rástol rýchlejšie, ako sa očakávalo, inflácia klesla a devízové trhy sú stabilné. Ukrajinská ekonomika sa vlani v dôsledku ruskej invázie zmenšila približne o tretinu. MMF predtým očakával, že ekonomika v tomto roku oslabí o tri percentá.

Pokiaľ ide o Rusko, MMF zvýšil svoj výhľad hospodárskeho rastu v tomto roku o 0,7 percentuálneho bodu na 2,2 percenta. Naopak, svoj odhad na budúci rok znížil o 0,2 percentuálneho bodu na 1,1 percenta. Organizácia tak pripisuje Rusku v roku 2024 najslabší rast spomedzi bloku rozvíjajúcich sa a rozvojových ekonomík, ktoré podľa MMF porastú celkovým tempom štyri percentá.

Moskva plánuje v budúcom roku vyčleniť takmer tretinu zvýšených rozpočtových výdavkov na zbrojenie z dôvodu vojny na Ukrajine. Agentúra Reuters v auguste informovala, že Rusko zdvojnásobilo svoj cieľ výdavkov na obranu na rok 2023.

Medzinárodný menový fond vydáva správu o výhľade svetovej ekonomiky dvakrát ročne – na jar a na jeseň. Aktualizácia jarného výhľadu sa vydáva v júli a aktualizácia jesenného výhľadu v januári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika