Na hlavný obsah

Najbližších im uniesol Hamas: Ozbrojenci odvliekli ženy aj deti, ukrývajú ich v rozsiahlych podzemných komplexoch

Obete a zajatých civilistov hlásia aj krajiny mimo konfliktu.

Najbližších im uniesol Hamas: Ozbrojenci odvliekli ženy aj deti, ukrývajú ich v rozsiahlych podzemných komplexoch
Jedna z rakiet trafila známu mešitu v centre Gazy. Foto: RTVS

Militanti z Hamasu uniesli desiatky ľudí vrátane žien a detí. Mnohých zajali aj na hudobnom festivale. Ukrývajú ich v rozsiahlych podzemných komplexoch pod pásmom Gazy. Zrejme ich budú chcieť vymeniť s Izraelom za väznených Palestínčanov. Túto taktiku využili v minulosti viackrát.

Mnoho Izraelčanov prišlo na policajnú stanicu v Tel Avive, aby nahlásili nezvestných príbuzných. „Prišla som nahlásiť mamu. Uniesol ju Hamas, mám to na videu. Niekto mi ho poslal cez Telegram. Uniesli ju aj s manželom a dvoma susedmi z kibucu. Myslím, že teraz sú už v Gaze,“ rozpovedala jedna zo žien, ktorá pátra po svojej matke.

Príbehom civilistov v izraelskom konflikte sa v reportáži venoval redaktor RTVS Matúš Oparty:

„Moja manželka Doron s malými dcérkami šli navštíviť svokru v kibuce neďaleko Gazy. Keď som jej ráno volal, povedala mi, že v dome sú teroristi. Po chvíli sa rozhovor prerušil a už som sa jej nedovolal,“ rozpráva smutný príbeh otec, ktorému uniesli ženu a dcéry.

Útoky na civilné objekty

Izrael zaznamenal útoky na civilné objekty – militanti trafili napríklad nemocnicu v pobrežnom meste Askelon. Raketa budovu poškodila. Na viacerých miestach sa zrútila strecha a zasypala chodby a miestnosti. Obete ani zranených nehlásili.

Izrael v odvete zasiahol niekoľko civilných budov, kde sa pravdepodobne skrývali aj príslušníci hnutia Hamas. Jedna z rakiet trafila známu mešitu v centre Gazy. „Mysleli sme si, že v mešite sme boli pod Božou ochranou. Modlili sme sa, keď zrazu dopadli rakety. Prečo to spravili?“ pýta sa obyvateľ Gazy.

Agentúra OSN pre palestínskych utečencov uviedla, že v jej školách v okolí Gazy vyhľadalo útočisko už viac ako 20 000 ľudí. „Zatiaľ sme utekajúcich Palestínčanov umiestnili v 72-voch školách. Naše centrá sú tu dlho vďaka udalostiam z minulosti. Žiaľ, už máme bohaté skúsenosti,“ priblížil Adnan Abu Hasna, hovorca UNRWA.

Po útoku militantov hlásia obete a zajatých civilistov aj krajiny mimo konfliktu. O život prišli minimálne dvaja Thajčania a dve Ukrajinky. Spojené štáty, Británia a Belgicko pátrajú po niekoľkých svojich občanoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet