Na hlavný obsah

Nedávno volil v slovenských voľbách, teraz v poľských. Štáb RTVS sa rozprával so známym slovenským umelcom

Mnohí Poliaci považujú tieto voľby za najdôležitejšie od 90. rokov.

Nedávno volil v slovenských voľbách, teraz v poľských. Štáb RTVS sa rozprával so známym slovenským umelcom
Slovenský scénograf Boris Kudlička. Foto: RTVS

Mnohí Poliaci považujú tieto voľby za najdôležitejšie od 90. rokov. Spoločnosť je značne rozdelená, najmä pri témach bezpečnosti, migrácie, súdnej a dôchodkovej reformy či kultúrno-etických témach.

Ale nie v prípade postoja k Rusku, na rozdiel od Slovenska. Prokremeľské postoje sú na okraji – vzhľadom na tragické dejinné skúsenosti Poliakov.

Štáb RTVS sa skontaktoval so známym slovenským umelcom, ktorý bol hlasovať aj vo svojom druhom domove, vo Varšave.

So známym scénografom Borisom Kudličkom sa rozprával redaktor RTVS Matúš Oparty:

Boris Kudlička je oceňovaný slovenský scénograf, ktorý žije v Poľsku viac ako 20 rokov. Pracoval na scénach v Poľsku, Česku, Nemecku, Švédsku, Spojených štátoch ale aj na Slovensku. Minulý rok dostal za svoj prínos cenu slovenského ministerstva kultúry. Doma sa cíti na Slovensku aj v Poľsku.

„Ťažké by mi bolo zadefinovať, či som viac Slovákom, alebo Poliakom. To by som musel veľmi umelo postaviť tie percentá. Ale nikdy to neodzrkadlí, kým ja som. Ja som obyvateľom Slovenska, Poľska, ale samozrejme Európy,“ hovorí známy scénograf.

Nedávno volil v slovenských voľbách

Keďže má dvojité občianstvo, pred časom volil v slovenských voľbách. Teraz bol odovzdať svoj hlas a rozhodnúť aj o osude Poľska.

„Sú tu dva scenáre. Jeden, ktorému verím, to je Občianska koalícia, Tretia cesta a Ľavica a Zelení, čo je dosť široké spektrum. Ale znovu mám pocit, že veľa veľa hodnôt majú spoločných a že to nie je neriešiteľné sa dohodnúť a nasmerovať celú loďku dobrým smerom,“ približuje Kudlička.

„Druhý scenár nepripúšťam. To je to, čo tu je, čiže problém s demokraciou, problém so súdmi, problém s právami žien,“ dodáva.

V tomto momente nikto netuší, akým smerom sa krajina po voľbách vydá. Pre ľudí, ako Boris Kudlička, ktorí si svoj domov našli v rôznych kútoch Európy, je podstatné, aby sa Poľsko neotáčalo Únii chrbtom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet