Na hlavný obsah

Budúca vládna koalícia namiesto šetrenia plánuje nové ministerstvo. S rastúcim dlhom rastie podľa ekonóma aj riziko

Vláda by mala v ďalšom období šetriť.

Budúca vládna koalícia namiesto šetrenia plánuje nové ministerstvo. S rastúcim dlhom rastie podľa ekonóma aj riziko
Na snímke členovia trojkoalície. Foto: RTVS

Výzvou pre novú vládu bude ozdravenie verejných financií. Kým odborníci hovoria, že treba šetriť, budúca trojkoalícia zatiaľ o konkrétnych krokoch nehovorí. Zriadi však ďalšie ministerstvo, čo podľa ekonóma výdavky štátu zvýši.

Úradnícky kabinet síce minulý týždeň pripravil konsolidačný balíček s vyše 100 opatreniami, budúca trojkoalícia v ňom nevidí cestu ako ozdraviť verejné financie.

Viac o šetrení koalície zisťovali redaktori RTVS Vladimír Amrich, Barbora Bodáková a Ivan Tománek :

„Konsolidácia verejných financií nemôže byť na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu preto nás nič neviaže čo predložila vláda pána Ódora, nič z toho nie je pre nás inšpiratívne, pretože v návrhoch vlády chýba akýkoľvek prvok solidarity,“ uviedol predseda strany Smer Robert Fico.

„Chceme urobiť všetko pre to, aby na Slovensku vládol podstatne vyšší hospodársky rast ako nám ho dnes predpovedajú medzinárodné inštitúcie,“ povedal predseda strany Hlas Peter Pellegrini.

„To, čo nás spája, je národná, kresťanská a sociálna politika, aj predsedovia a podpredsedovia predstavujú ľudí, ktorí chcú riešenia problémov pre ľudí, či už sú to dôchodcovia, mladí ľudia ale hlavne zdvihnutie hlavy Slovenskej republiky,“ vyjadril sa aj predseda strany SNS Andrej Danko.

Bez opatrení sa môže Slovensko výrazne zadlžiť

Podľa povereného ministra financií Michala Horvátha prijatie konsolidačných opatrení, ktoré budú málo razantné, spôsobia v budúcnosti prudký nárast miery zadlženosti Slovenska.

Slovensko by malo v najbližších rokoch ušetriť až 6 miliárd eur, aby sa aspoň trochu spomalilo naše zadlžovanie. Odporúčajú to nie len ekonómovia, ale aj medzinárodné inštitúcie, či ratingové agentúry.

„Každé jedno opatrenie bude do nejakej miery nejakú skupinu obyvateľov, podnikateľov, bolieť. Je to konsolidácia, nie je to zábava. Je to proces, ktorý je nevyhnutný z pohľadu toho, kam sme sa dostali,“ upozornil guvernér Národnej baky Peter Kažimír.

„Namiesto výrazného uťahovania opaskov zrejme náklady štátu o čosi porastú, keďže od budúceho roka vznikne nové ministerstvo. Zastrešovať by pri tom malo cestovný ruch. Ten však už svoje miesto má, a to na ministerstve dopravy,“ priblížil riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy.

„Myslím, že toto nie je tá cesta ako sa uberať vo verejnej správe, zvyšovaním počtu zamestnancov. Už dnes hovoríme, že ich máme relatívne dosť. A takto asi tá konsolidácia verejných financií definitívne neprebehne,“ povedal Martin Hudcovský z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

S rastúcim dlhom rastie podľa ekonóma aj riziko, že štát nebude mať peniaze na základné služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko