Na hlavný obsah

Ozbrojenci masakrovali ľudí na tanečnom festivale aj obyvateľov pohraničia: Svedkovia v Izraeli opísali, čo prežili

Svedectvá Izraelčanov priniesli médiá deň po útoku.

Ozbrojenci masakrovali ľudí na tanečnom festivale aj obyvateľov pohraničia: Svedkovia v Izraeli opísali, čo prežili
(Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Muži s automatickými zbraňami spustili v sobotu streľbu na obytné domy, ale aj na návštevníkov tanečného festivalu, keď palestínske radikálne hnutie Hamas preniklo na izraelské územie z Pásma Gazy. Vypovedajú o tom svedectvá Izraelčanov publikované v médiách deň po útoku, ktorý šokoval Izrael a celý svet.

„Boli všade okolo a mali automatické zbrane,“ povedala o útočníkoch spravodajskej BBC Gili Yoskovichová, ktorá sa s ďalšími stovkami ľudí zúčastnila na tanečnom festivale na juhu Izraela, neďaleko hraníc Pásma Gazy. Keď sa na mieste v sobotu ráno začalo strieľať, ukryla sa na lúke pod stromom.

Všade zomierali ľudia

„Videla som, ako všade okolo zomierajú ľudia. Bola som potichu. Neplakala som, nerobila som nič,“ uviedla Yoskovichová. „Hovorila som si: Tak, teraz umriem. Je to v poriadku, len dýchaj, zatvor oči,“ pokračovala.

Amir Tibon sa pred útočníkmi skrýval v protileteckom kryte vo svojom dome, keď palestínski bojovníci dorazili do dediny Nachal Oz, kde žije. S manželkou a dvoma dcérami sa tam vydal po tom, ako z Gazy začali na Izrael dopadať rakety. Keď počul streľbu, bolo mu jasné, že sa deje niečo, na čo ani obyvatelia pohraničnej zóny nie sú zvyknutí, povedal denníku The New York Times.

„Teroristi boli vo vnútri kibucu, v našom susedstve a v istom momente pred naším oknom,“ popisoval situáciu po telefóne. V miestnej skupine na komunikačnej aplikácii WhatsApp vraj ľudia písali o tom, že ozbrojenci sú v ich domoch a snažia sa dostať do ich úkrytov. „Počuli sme ich hovoriť. Počuli sme ich bežať. Počuli sme, ako strieľajú na náš dom, do našich okien,“ povedal Tibon o útoku.

Jemu aj Yoskovichovej po niekoľkých hodinách prišla na pomoc izraelská armáda. Tibon uviedol, že spoločne s vojakmi ho prišiel vyslobodiť aj jeho otec, ktorý vzal svoju pištoľ a presvedčil izraelské komando, aby ho vzalo so sebou. Asi hodinu po tom, ako sa v dedine znovu ozvala streľba, niekto zabúchal na Tibonov protiletecký kryt. „A počuli sme, ako môj otec hovorí: Som tu,“ opísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet