Na hlavný obsah

Palestínski militanti uniesli aj starú chorú ženu (85). Podobne smutných príbehov je v Izraeli po útoku Hamasu viac

Ide najmä o obyčajných ľudí.

Palestínski militanti uniesli aj starú chorú ženu (85). Podobne smutných príbehov je v Izraeli po útoku Hamasu viac
Ilustračná snímka - vlna solidarity medzi Izraelčanmi. Foto: TASR/AP

Miestom asi najhoršieho masakra počas víkendového útoku radikálov z Hamasu sa stal hudobný festival neďaleko pásma Gazy. Extrémisti tam zabili vyše 250 ľudí a mnohých uniesli, hovorí sa o vyše 150 rukojemníkoch. Podľa očitých svedkov prišlo asi 50 militantov v dodávkach a začali strieľať do davu.

Štyridsiatničke Adve militanti uniesli starú mamu. V mobile si neustále prezerá poslednú správu, ktorú od nej dostala. „V sobotu ráno nám napísala, že v uliciach v Kibuci strieľajú teroristi a počuť krik. Potom sme s ňou stratili kontakt,“ povedala vnučka unesenej.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová:

Nebola to politička ani veliteľka armády, ale 85-ročná žena s nalomeným zdravím. „Je chorá. Trpí veľkými bolesťami. Každý deň berie veľa liekov. Nevieme, ako dlho bez nich vydrží,“ dodáva vnučka. Podobných príbehov je v Izraeli viac.

Ľudia neustále prichádzajú pred policajné stanice, tak ako v Tel Avive. Snažia sa získať informácie o svojich blízkych, ktorých uniesli. Niektorí tam zo zúfalstva dokonca prespávajú.

Medzitým v spoločnosti rastie hnev voči armáde aj tajným službám, ktoré nemali tušenie o pripravovanej akcii militantov. Nikto navyše stále nevie, koľko teroristov preniklo na územie Izraela. Vo viacerých častiach krajiny sa preto ľudia skrývajú v domoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet