Na hlavný obsah

Po útoku islamských radikálov v Nigeri zomrelo najmenej 29 nigérijských vojakov

Má ísť o najhorší incident od júlového prevratu.

Po útoku islamských radikálov v Nigeri zomrelo najmenej 29 nigérijských vojakov
Na ilustračnej snímke protest v Nigeri. Foto: Profimedia

Po útoku islamských radikálov v Nigeri, blízko hraníc s Mali, zomrelo najmenej 29 nigérijských vojakov. Uviedlo to tamojšie ministerstvo obrany. Vládnuca vojenská junta od utorka (3. 10.) vyhlásila trojdňový smútok. Podľa agentúry AFP je to najhorší incident od júlového prevratu v tejto africkej krajine.

Asi stovka útočníkov použila výbušné zariadenia a autá, ktoré po príchode medzi nigérijských vojakov vybuchli. Cieľom útoku bola podľa ministerstva obrany jednotka bezpečnostných síl v meste Tabatol blízko hraníc s Mali. Prvotná bilancia je 29 mŕtvych a dvaja vážne zranení na strane nigérijskej armády a „niekoľko desiatok mŕtvych teroristov“ na strane útočníkov.

Vo štvrtok (28. 9.) pri podobnom útoku na juhozápade Nigeru zahynulo najmenej 12 nigérijských vojakov. V polovici augusta ich zomrelo 17 po útoku blízko hraníc s Burkina Fasom.

V širšom regióne Sahelu južne od Sahary islamisti za poslednú dekádu postupne obsadili rozsiahle územia. V dôsledku násilia boli milióny ľudí nútené opustiť svoje domovy. Frustrácia vyplývajúca z bezpečnostnej nestability v regióne bola od roku 2020 jednou z príčin mnohých vojenských prevratov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet