Na hlavný obsah

Politológ si myslí, že v prípade nominácie R. Huliaka skôr či neskôr niekto ustúpi, inak by nastala patová situácia

Krok prezidentky hodnotí ako trochu neočakávaný.

Politológ si myslí, že v prípade nominácie R. Huliaka skôr či neskôr niekto ustúpi, inak by nastala patová situácia
Prezidentka Zuzana Čaputová a Rudolf Huliak. Foto: SITA/Diana Černak, Jakub Julény

V prípade nominácie Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia skôr či neskôr niekto ustúpi, inak by nastala patová situácia, ktorú si nikto neželá. Myslí si to politológ Samuel Spáč.

Prezidentka Zuzana Čaputová minulý týždeň odmietla vymenovať Huliaka za šéfa envirorezortu. Politológ hodnotí krok prezidentky ako trochu neočakávaný.

„Rozumiem tomu tak, že je pre ňu Rudolf Huliak naozaj neakceptovateľný nie ako minister, ale ako minister životného prostredia. Čiže ako minister v téme, ktorú Zuzana Čaputová považuje pre seba za kľúčovú, v ktorej chce zanechať nejaké dedičstvo. Nevie si predstaviť, že by legitimizovala niekoho, kto je v príkrom rozpore s jej postojmi v tejto téme a s vedeckým konsenzom,“ myslí si Spáč.

Podľa politológa môžeme nájsť v minulosti viacero príkladov, ako sa dá daná situácia riešiť. V roku 1993, keď prezident Michal Kováč odmietol vymenovať za ministra Ivana Lexu, predseda vznikajúcej vlády Vladimír Mečiar vymenoval za ministra privatizácie seba.

Druhú alternatívu sme podľa Spáča videli v roku 2018. Vtedajší prezident Andrej Kiska odmietol za ministra vnútra vymenovať Jozefa Ráža mladšieho, vtedy vláda našla iného nominanta.

Patová situácia

Treťou alternatívou je podľa Spáča to, že budú nástojiť, aby sa Huliak stal ministrom. „To by mohlo celé vymenovávanie vlády spomaliť a prispieť k ústavnému chaosu. Ale skôr si myslím, že sa skôr či neskôr niekto podvolí,“ hodnotí politológ.

Ak by prezidentka odmietala vymenovať vládu a predseda vlády by odmietal zmeniť zoznam ministrov, tak by nastala zrejme situácia patu, približuje. Takáto situácia by však podľa neho nikomu nevyhovovala.

„Nikto nemá záujem, aby to dospelo do ústavnej sťažnosti,“ myslí si. „Skôr predpokladám, že sa to vyrieši v rámci neformálnych pravidiel a na Ústavný súd nedôjde, ale uvidíme,“ hovorí. „Myslím si, že sa nájde riešenie – prezidentka vymenuje vládu aj s Huliakom alebo vláda navrhne iné riešenie,“ dodáva.

Politológ nepredpokladá, že by podobná situácia nastala pri inom nominantovi. „Nemyslím si, že je to iba o predstaviteľovi dezinfoscény, ale konkrétne skôr o otázke životného prostredia. Nedá sa povedať, že by prezidentka mala v tomto momente problém s tými, ktorí sa dajú považovať za predstaviteľov dezinfoscény,“ upozorňuje.

Vypočujte si, čo si politológ Samuel Spáč myslí o pozícii predsedu SNS Andreja Danka v súvislosti s nomináciou Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko