Na hlavný obsah

Poslanecké lavice si skúsia teológ, evanjelizátor, youtuber či osoby obvinené zo spáchania trestných činov

Do NR SR sa prekrúžkovali aj ľudia zo 150. miest kandidátok.

Poslanecké lavice si skúsia teológ, evanjelizátor, youtuber či osoby obvinené zo spáchania trestných činov
Zľava Roman Michelko (SNS), Ondrej Prostredník (Progresívne Slovensko) a Branislav Škripek (KDH). Foto: TASR/koláž RTVS

Takmer 2,4 milióna ľudí využilo šancu vybrať si na volebných lístkoch preferovaných kandidátov. Do Národnej rady SR sa prekrúžkovali aj tí, ktorí boli na hlasovacích lístkoch až na poslednom 150. mieste. Poslanecké lavice si skúsia aj teológ, evanjelizátor, youtuber či ľudia obvinení zo spáchania trestných činov.

Alojz Hlina zo SaS, líder koalície OĽANO a priatelia Igor Matovič, záchranár z kandidátky KDH František Majerský aj Rudolf Huliak zo SNS. Všetci štyria sa do Národnej rady (NR) SR prekrúžkovali zo 150. miesta.

Podľa politológa Jozefa Lenča je rovnako viditeľné, ako prvé miesto. „Úspech 150-tky závisí nielen na tom, ako je kandidáta vidieť, ale aj na tom, do akej miery ho ľudia poznajú a či má schopnosť toto miesto premeniť na mandáty v NR SR,“ vysvetlil Lenč.

Do NR SR sa dostali aj teológ Ondrej Prostredník (Progresívne Slovensko), youtuber Roman Michelko (SNS), evanjelizátor Branislav Škripek (KDH), ale aj šiesti predsedovia samosprávnych krajov. Jozef Lenč nevidí problém vo vykonávaní oboch funkcií.

„Miera schopnosti výkonu mandátov, a to, či sa to niekomu podarilo adekvátne vykonávať, sa pozná až v momente, keď voliči ocenia alebo neocenia skutočnosť, že ich predseda samosprávneho kraja bol v rovnakom čase, kedy mal hájiť ich záujmy, aj poslancom NR SR,“ priblížil.

Do parlamentu sa dostali obvinené osoby

Do parlamentu sa dostanú aj osoby obvinené zo spáchania trestných činov. Napríklad exprezident policajného zboru Tibor Gašpar (Smer-SD) aj obžalovaní Štefan a Filip Kuffovcovi (SNS).

Michal Piško z Transparency International pripomenul, že obvinenie z trestného činu nemôže byť prekážkou kandidatúry. Zároveň však dodal: „V prípade všetkých obvinených poslancov NR SR platí, že v prípade ich právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin o mandát prídu.“ Ako príklad uviedol exposlancov Milana Mazureka (Republika) a Mariana Kotlebu (ĽSNS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál