Na hlavný obsah

Ruská Duma schválila odstúpenie od ratifikácie jadrovej zmluvy. Zákon musí ešte podpísať Putin

Rusi tvrdia, že so zrušením ratifikácie zmluvy sa prispôsobujú postoju USA.

Ruská Duma schválila odstúpenie od ratifikácie jadrovej zmluvy. Zákon musí ešte podpísať Putin
Foto: TASR/AP

Štátna Duma, dolná komora ruského parlamentu, v stredu (18. 10.) schválila v druhom a následne aj konečnom treťom čítaní návrh zákona o odstúpení od ratifikácie zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Informovala o tom agentúra Interfax.

Predseda Dumy Vjačeslav Volodin predtým vyhlásil, že Rusko zruší svoju ratifikáciu CTBT kvôli podľa neho nezodpovednému prístupu Spojených štátov ku globálnej bezpečnosti. USA zmluvu podpísali, ale neratifikovali.

Za schválenie návrhu zákona hlasovalo 412 z celkových 450 poslancov, nikto sa nezdržal hlasovania ani nebol proti.

Prvým čítaním prešiel návrh rovnakým pomerom hlasov v utorok. O tom, že by sa Rusko mohlo účasti na CTBT vzdať, hovoril začiatkom tohto mesiaca prezident Vladimir Putin. Po jeho očakávanom podpise norma nadobudne účinnosť.

Ruskí predstavitelia tvrdia, že so zrušením ratifikácie zmluvy sa prispôsobujú postoju USA a k jadrovej skúške by sa krajina uchýlila len vtedy, ak by tak urobili Spojené štáty. Zároveň niektorí ruskí bezpečnostní experti a politici vyhlásili, že Rusko by malo jadrovú bombu otestovať ako výstrahu Západu, uviedla predtým agentúra Reuters.

Sovietsky zväz vykonal posledný jadrový test v roku 1990. USA o dva roky neskôr, postsovietske Rusko sa však k jadrovému testu doteraz neuchýlilo. Do roku 1996, kedy CTBT uzrela svetlo sveta, rôzne krajiny vykonali vyše 2 000 jadrových testov. Viac ako 1 000 USA a vyše 700 ZSSR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet