Na hlavný obsah

Rusko odstúpi od ratifikácie jadrovej zmluvy, zákon schválila tamojšia horná komora parlamentu

Zákon ešte musí podpísať Vladimir Putin.

Rusko odstúpi od ratifikácie jadrovej zmluvy, zákon schválila tamojšia horná komora parlamentu
Horná komora ruského parlamentu zrušila ratifikáciu celosvetového zákazu jadrových skúšok, čo Moskva označila za krok, ktorým sa chce vyrovnať Spojeným štátom.

Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, v stredu (25. 10.) schválila návrh zákona o odstúpení Ruska od ratifikácie zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Informovala o tom agentúra TASS.

Norma, ktorú už skôr prijala Štátna duma, dolná komora parlamentu, začne platiť po očakávanom podpise ruského prezidenta Vladimira Putina. Za schválenie návrhu zákona hlasovalo 156 zo 178 členov Rady federácie. Proti nebol nikto.

Zákon umožní Moskve odvolať ratifikačnú listinu. Naďalej však zostane signatárom zmluvy. Rusko tvrdí, že zostane zmluvnou stranou so všetkými právami a povinnosťami.

Cieľom zákona je podľa dokumentov „obnoviť paritu záväzkov v oblasti kontroly jadrových zbraní“. Predseda Dumy Vjačeslav Volodin už pred hlasovaním dolnej komory minulý týždeň vyhlásil, že Rusko zruší svoju ratifikáciu pre nezodpovedný prístup Spojených štátov ku globálnej bezpečnosti. USA zmluvu podpísali, ale neratifikovali.

Rusko podľa agentúry Reuters tvrdí, že neobnoví skúšky jadrových zbraní, ak tak neurobí Washington. Odborníci na zbrojenie sa však obávajú, že sa možno schyľuje k testu, ktorý by potom Západ v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu vnímal ako zásadné zvýšenie napätia.

Kým Sovietsky zväz vykonal posledný jadrový test v roku 1990 a USA o dva roky neskôr, post-sovietske Rusko sa k jadrovému testu doteraz neuchýlilo. Do roku 1996, kedy CTBT uzrela svetlo sveta, rôzne krajiny podnikli vyše 2000 jadrových testov, z nich viac ako tisíc USA a vyše 700 ZSSR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet