Na hlavný obsah

Samosprávam pomáhajú šetriť LED svietidlá. Niektoré menia staré lampy postupne, iné si berú úver

Na verejnom osvetlení šetria aj väčšie mestá.

Samosprávam pomáhajú šetriť LED svietidlá. Niektoré menia staré lampy postupne, iné si berú úver
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mestá a obce investujú do modernizácie verejného osvetlenia. Výmena starých lámp za nové LED svietidlá im môže ušetriť polovicu doterajších nákladov na elektrinu. V Topoľčanoch si na takúto obnovu berú úver, v Lehote pri Nitre ju urobili po etapách.

V Lehote v okrese Nitra začali s modernizáciou verejného osvetlenia pred siedmimi rokmi. Starosta upozorňuje, že aj vďaka tomu náklady na elektrinu obec zvláda, hoci v porovnaní s rokom 2021 stúpli o 100 percent. Niektoré obce viedla vysoká cena elektriny k čiastočnému vypínaniu verejného osvetlenia, aj keď už majú úsporné svetlá.

„Výsledok budeme vedieť až v januári, kedy prídu vyúčtovacie faktúry, na základe ktorých sa rozhodneme, že ako nastavíme verejné osvetlenie do budúcnosti. V súčasnosti nesvietime od polnoci do rána do pol piatej,“ priblížil starosta Svätého Antona Martin Kminiak.

„Skrátili sme teda aj dobu svietenia už nejak po covide a vzhľadom na energetickú krízu nám prišiel nedoplatok 20-tisíc eur, čo je pre našu malú obec veľmi veľa,“ skonštatoval starosta Štiavnických Baní Stanislav Neuschl.

Šetreniu miest a obcí na verejnom osvetlení sa v reportáži venovali redaktori RTVS Miroslav Lyko a Peter Mútňan:

Šetria aj väčšie mestá

Na verejnom osvetlení šetria aj mestá. V Nitre už od minulého roka nenasvecujú niektoré dominanty. V Topoľčanoch si na obnovu verejného osvetlenia zoberú takmer dvojmiliónový úver. Vymenia 1 800 svetelných bodov za úspornejšie LED svietidlá.

„Súčasťou rekonštrukcie verejného osvetlenia bude aj výmena neizolovaného vedenia v dĺžke zhruba 13,5 kilometra. Čo sa týka úspor, tie sú vyčíslené predbežne na úrovni 45 až 47 percent,“ dodal vedúci odboru služieb na mestskom úrade v Topoľčanoch Peter Brloš.

V Banskej Bystrici verejné osvetlenie modernizujú po etapách. Úspornejšie už svietia v mestskej časti Uhlisko a sčasti na Fončorde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko