Na hlavný obsah

Situácia na hraniciach s Poľskom, Českom a Rakúskom je zatiaľ pokojná. Štáby RTVS monitorujú, ako fungujú hraničné kontroly v praxi

Polícia sa snaží udržiavať plynulosť premávky.

Situácia na hraniciach s Poľskom, Českom a Rakúskom je zatiaľ pokojná. Štáby RTVS monitorujú, ako fungujú hraničné kontroly v praxi
Štáby RTVS sú na hraničných priechodoch, kde vodiči musia absolvovať kontroly. Foto: koláž RTVS

Česi, Rakúšania a aj Poliaci zavádzajú náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Štáby RTVS sú na hraničných priechodoch, kde vodiči musia absolvovať kontroly.

Kontroly prebiehajú aj medzi obcami Trstená a Chyžné. Polícia si vyberá autá náhodne. Reaguje však na kolóny, ktoré sa v súvislosti s kontrolami tvoria. Keď policajti vidia, že sa začne tvoriť kolóna, nezastavujú všetky autá a snažia sa o plynulosť premávky.

Poľsko zaviedlo tento režim od stredajšej (4.10.) polnoci a trvať by mala do 10. októbra. Podľa poľského ministra vnútra Mariusza Kamiňského je vysoká pravdepodobnosť, že kontroly predĺžia. Nelegálni migranti túto trasu využívajú na tranzit do Nemecka a iných krajín Európskej únie. Poliaci predpokladajú že zostane otvorených jedenásť hraničných priechodov, z toho osem cestných a tri železničné.

Pokojná je aj situácia na hranici s Rakúskom

Na hraničnom priechode s Rakúskom Jarovce-Kittse polícia odkláňa všetky autá, ktoré smerujú zo Slovenska, mimo diaľnice a následne ich náhodne kontroluje. Rakúski policajti sa zameriavajú najmä na dodávky, nákladné autá a kamióny, pri ktorých je väčšia pravdepodobnosť, že by sa v nich mohlo ukrývať viac nelegálnych migrantov.

Situácia je však podľa redaktora Timoteja Pischa od rána pokojná a netvoria sa ani zdĺhavé kontroly. Na hraničnom priechode Petržalka-Berg policajti od 7.00 h kontrolovali všetky autá prichádzajúce zo Slovenska do Rakúska. Aj napriek tomu, že množstvo Slovákov pracuje v pohraničí a denne cestujú cez hranice, bola situácia na tomto priechode taktiež pokojná.

Komplikácie nevznikajú ani na českých hraniciach

Autá kontrolovali aj na česko-slovenských hraniciach. Redaktor Timotej Pisch monitoroval situáciu na hraničnom priechode medzi slovenským Holíčom a českým Hodonínom.

Českí policajti podľa jeho slov robia kontroly podobne ako rakúski kolegovia. Kontrolujú dodávky, nákladniaky a kamióny. Situácia je viac než pokojná a zatiaľ nevznikli žiadne dopravné komplikácie

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko