Na hlavný obsah

Po útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael pribúdajú obete

Obyvatelia pohraničných oblastí vládu prosia o pomoc.

Po útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael pribúdajú obete
Horiace autá na parkovisku pri obytnom dome po tom, ako ich zasiahli rakety vystrelené z pásma Gazy v izraelskom meste Aškelon 7. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Pri útoku radikálnych ozbrojencov z palestínskeho Pásma Gazy dnes zahynulo najmenej 200 Izraelčanov, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na novú bilanciu izraelskej záchrannej služby. Zranených je podľa ministerstva zdravotníctva vyše 1 100. Očakáva sa, že bilancia obetí bude vzhľadom na pokračujúce boje ďalej stúpať, napísal denník The Times of Israel. Podľa denníka Haarec strety medzi bojovníkmi Hamasu a izraelskou armádou pokračujú najmä na juhu Izraela pri hraniciach s Pásmom Gazy. Hnutie Hamas oznámilo, že vypálilo ďalších 150 rakiet smerom na Tel Aviv.

Palestínske úrady informujú, že pri odvetnom útoku izraelských ozbrojených síl zomrelo v Pásme Gazy najmenej 232 tamojších obyvateľov, zranených tam je skoro 1 700. Stovky ozbrojených Palestínčanov zabili izraelskí vojaci na izraelskom území, uviedol Haarec. Strety sa množia tiež okupovanom Západnom brehu Jordánu, podľa palestínskeho Červeného polmesiaca tam zranenia utrpelo najmenej 92 Palestínčanov, 30 z nich pri streľbe ostrou muníciou.

Hovorca izraelskej armády oznámil, že sa ďalej bojuje najmenej na 22 miestach, okrem iného v mestách, kibucoch a obciach Sderot, Kfar Aza, Erez alebo Kisufim.

Hamas večer oznámil, že vypálil ďalších 150 rakiet smerom na Tel Aviv, už predtým na izraelské územie mierilo na 2200 rakiet. Podľa radikálneho hnutia je nový raketový útok odvetou za nálet izraelského letectva v Gaze, pri ktorom boli zničené aj výškové obytné budovy. Úrady podľa listu Haarec hlásia po raketovom útoku na Tel Aviv sedem zranených.

Vládu prosia o pomoc

Armáda uviedla, že oblasť sa na juhovýchode Izraela „zaplavuje“ jednotkami, podľa denníka Haarec sa jej však nedarilo v oblastiach pri Pásme Gazy dostať situáciu pod kontrolu. V izraelských médiách sa objavujú výpovede obyvateľov pohraničných oblastí, ktorí prosia vládu o pomoc zabarikádovania vo svojich domoch. „Masakrujú nás. Nie je tu žiadna armáda, už je to šesť hodín. Ľudia prosia o život,“ citoval Haarec nemenovaného Izraelca.

„Vieme o civilistoch, ktorí sú zabarikádovaní na najrôznejších miestach. Vyzývame všetkých, aby zostali za zatvorenými dverami, nakoniec sa ku všetkým dostaneme,“ povedal šéf izraelskej polície Kobi Šabtaj. Uviedol, že polícia a armáda zápasí s viacerými „vojnovými zónami“ a na oboch stranách sú mŕtvi. Jedna z izraelských televíznych staníc predtým informoval o zabití piatich palestínskych militantov v meste Sderot neďaleko Pásma Gazy.

Zároveň sa objavujú správy, že ozbrojenci berú civilistov ako rukojemníkov a dokonca ich unášajú do Pásma Gazy. Jedna žena opísala televízii Channel 12, že komunikovala so svojím otcom, ktorý jej oznámil, že útočníci sú v jeho dome. „Povedal mi, že ho unášajú. Videla som jeho snímky v Gaze,“ uviedla.

Hamas následne na sociálnych sieťach zverejnil video, ktoré podľa neho ukazuje skupinu zajatcov z radov izraelskej armády. Skupina tiež šíri zábery údajných zajatcov z radov civilistov, ktorí boli odvlečení do Gazy. Podľa agentúry AFP sú na snímkach najmenej traja zjavne vystrašení ľudia, ktorých stráži skupina mužov s digitálne zamaskovanými tvárami.

S podobným tvrdením potom prišla tiež skupina Islamský džihád pôsobiaca na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Tvrdí, že zajala niekoľko izraelských vojakov.

Zajali veľké množstvo rukojemníkov

Palestínski bojovníci počas dnešného útoku na Izrael zajali veľké množstvo izraelských rukojemníkov, vrátane armádnych dôstojníkov, povedal dnes stanici Al-Džazíra Sálih Arúrí, druhý muž v hierarchii vedenia hnutia Hamas. Hovorca izraelskej armády to neskôr potvrdil bez toho, aby spresnil počet zadržiavaných. Podľa izraelských médií Palestínčania držia rukojemníkov na viacerých miestach v Izraeli a tiež v Pásme Gazy.

Podľa Arúrího Hamas drží toľko rukojemníkov, že môže prinútiť Izrael k prepusteniu všetkých Palestínčanov, ktorí sú teraz v izraelských väzniciach. Hamas tvrdí, že zadržiava najmenej 53 Izraelčanov. Abú Ubajdá, hovorca Brigád Kásam, ozbrojeného krídla Hamasu, uviedol, že rukojemníci sú na „bezpečných miestach“, čiastočne aj v podkrajinách tuneloch, ktoré bojovníci využívajú.

Izraelské médiá už skôr počas dňa zverejnili videozáznamy, ktoré podľa nich ukazujú, ako ozbrojenci odvážajú a odvádzajú Izraelčanov. Hovorca armády Daniel Hagari neskôr potvrdil, že Palestínčania držia izraelských rukojemníkov i zajatcov z radov príslušníkov ozbrojených síl. Podľa neho tým Hamas spáchal vojnový zločin. Stanica BBC uviedla, že situácia s rukojemníkmi predstavuje pre Izrael „čierny scenár“, pretože Palestínčania teraz majú v rukách silnú vyjednávaciu páku.

Podľa listu Haarec sa teraz rokuje o prepustení zadržaných civilistov napríklad v kibucoch v mestách Beeri a Ofakim na juhu Izraela. Desiatky ďalších izraelských civilistov a vojakov zrejme skončili na území Pásma Gazy. Stanica Channel 12 napríklad hovorila s mužom, ktorý tvrdí, že na videách z Gazy spoznal svoju ženu, dve malé deti a svokru. Podľa neho ich ozbrojenci Hamasu uniesli z kibucu Nir Oz.

„Všetkých rukojemníkov, ktorí sú v rukách odbojových organizácií, budeme držať až dovtedy, kým z izraelských väzníc nevyjdú všetci naši väzni,“ uviedol podľa denníka Haarec hovorca skupiny Islamský džihád, ktorá pôsobí na okupovanom Západnom brehu Jordánu. „Každý prepustený z našej strany bude mať svoju cenu,“ dodal.

Predstaviteľ OSN útoky ostro odsúdil

Útok proti izraelským obciam v blízkosti Pásma Gazy aj raketové útoky ozbrojencov z hnutia Hamas ostro odsúdil Tom Wennesland, koordinátor OSN pre mierový proces na Blízkom Východe. Vo vyhlásení uviedol, že dôsledkom je rad izraelských obetí, zranených a civilistov odvlečených do Pásma Gazy. „Odpudivé útoky zamerané na civilistov“ podľa neho musia okamžite prestať. Televízii Al-Džazíra potom Wennesland povedal, že očakáva „ďalšie ťažké dni“.

„Tieto udalosti viedli k hrozným scénam násilia a mnohým izraelským obetiam, zranených, mnoho osôb bolo pravdepodobne unesených do pásma,“ napísal Nor Wennesland, ktorého koordináciou mierového procesu v oblasti poveril generálny tajomník OSN António Guterres v decembri 2020. Diplomat doplnil, že je v tesnom kontakte so zainteresovanými stranami a žiada ich o maximálnu zdržanlivosť a snahu chrániť civilné obyvateľstvo. „Je to nebezpečná priepasť a apelujem na všetkých, aby sa stiahli z jej okraje,“ poznamenal.

Na otázku, prečo oficiálne vyhlásenie nijako nespomína situáciu Palestínčanov vo vnútri Pásma Gazy a či pre ich osud má nejaké sympatie, Wennesland podľa Al-Džazíru reagoval slovami, že je otázkou „trochu prekvapený“.

Upozornil, že OSN je jediná inštitúcia, ktorá na údel ľudí vo vnútri pásma a na okupovaných územiach opakovane upozorňuje. Civilisti na oboch stranách konfliktu podľa nórskeho diplomata nesú najväčšie ťarchy útokov a OSN už začala komunikovať s oboma stranami bojov v snahe zastaviť ďalšie prehlbovanie násilia.

Téme sme sa venovali aj vo večerných správach:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet