Na hlavný obsah

Ukrajinská polícia zdokumentovala už takmer 100-tisíc vojnových zločinov, ktoré spáchali ruské invázne sily

Cieľom je dosiahnuť na medzinárodnom súde ich uznanie ako genocídy.

Ukrajinská polícia zdokumentovala už takmer 100-tisíc vojnových zločinov, ktoré spáchali ruské invázne sily
Ľudia odstraňujú trosky na zničenom trhovisku po ostreľovaní ukrajinského mesta Kosťantynivka 7. septembra 2023. Foto: TAR/AP

Ukrajinská polícia zdokumentovala už takmer 100-tisíc vojnových zločinov, ktoré na Ukrajine spáchali ruské invázne sily. Oznámil to v utorok (10. 10.) policajný šéf Ivan Vychivskyj, informuje Informoval denník The Guardian.

Vychivskyj v rozhovore pre agentúru Interfax-Ukrajina uviedol, že zozbierané dôkazy budú základom pre budúce úsilie o trestné stíhanie páchateľov týchto zločinov.

„Materiály o raketových útokoch, zločinoch spáchaných ruskou armádou na znovuzískaných územiach, ako násilie, mučenie, znásilňovanie,“ povedal o povahe dôkazov. „V drvivej väčšine (prípadov) ich zdokumentujeme, vyšetríme a odovzdáme SBU (ukrajinskej bezpečnostnej službe), pretože (ďalej) je to v ich kompetencii“.

Vychivskyj uviedol, že ukrajinská polícia dosiaľ zozbierala dôkazy o 96 500 vojnových zločinoch. „Zločiny spáchané Ruskou federáciou, najmä ostreľovanie našej kritickej infraštruktúry, sú genocídou ukrajinského ľudu,“ povedal. „Smerujeme k zdokumentovaniu všetkých týchto skutočností s cieľom dosiahnuť na medzinárodnom súde uznanie zločinov Ruskej federácie ako genocídy,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet