Na hlavný obsah

V bratislavskej nemocnici očkovali zdravotníkov proti chrípke. Odborníci to odporúčajú aj iným rizikovým skupinám

Ide najmä o staršie osoby alebo ľudí s chronickým ochorením.

V bratislavskej nemocnici očkovali zdravotníkov proti chrípke. Odborníci to odporúčajú aj iným rizikovým skupinám
Proti chrípke sa v UNB dal zaočkovať aj infektológ Peter Sabaka. Foto: RTVS

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) očkovali zdravotníkov proti chrípke. Podľa odborníkov by sa mali dať zaočkovať najmä starší ľudia a tí, ktorí majú chronické ochorenia. Vakcína je dôležitá aj pre ľudí, ktorí pracujú vo väčších kolektívoch, aby sa navzájom nenakazili.

UNB ponúkla svojim zamestnancom preventívne očkovanie proti chrípke. „Týka sa to všetkých, nielen lekárov a sestier, ale dôležití sú pre nás všetci zamestnanci, ktorí pracujú a prichádzajú do styku v rámci priestorov v nemocnici,“ oznámil riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Téme očkovania sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

„V nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch príde k ďalšej vlne epidémie chrípky a v tom období by nás už naša imunita mala chrániť, ak sa dáme zaočkovať práve teraz,“ vysvetlil infektológ Peter Sabaka.

Proti chrípke sa očkuje málo zdravotníkov, upozornil na to hlavný hygienik Ján Mikas.

„Pre zdravotníkov častokrát chrípka znamená len banálne ochorenie. Naši pacienti majú však omnoho krehkejšie zdravie a chrípka ich vážne môže ohroziť na živote a na zdraví,“ dodáva Sabaka.

„Očkovaný zdravotník chráni nielen seba, ale aj svoju rodinu a svojich pacientov a zároveň pomáha vyvracať mýty o očkovaní. Očkovanie proti chrípke je veľmi bezpečné a veľmi účinné,“ povedala Zuzana Krištúfková zo Slovenskej epidemiologickej spoločnosti.

Očkovať sa dá aj bez registrácie

UNB sprístupňuje túto možnosť očkovania sa proti chrípke aj pre verejnosť, a to aj bez registrácie, každý pracovný deň od 13:00 do 14:00.

„Niekto sa bojí bieleho plášťa, niekto odkladá celkovo návštevu u lekára. Samozrejme, chápeme, ale naozaj vyzývame hlavne rizikové skupiny, aby zvážili možnosť dať sa zaočkovať, upozornil Mikas.

„Prevencia v tomto ohľade rozhoduje. Jednak sú to ľudia, ktorí sú, samozrejme, vo vyššom veku, ktorí majú viacero ochorení. Potom sú to, samozrejme, aj ľudia, ktorí sú vo väčších kolektívoch,“ povedal minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Ľudia sa často obávajú napríklad aj anafylaktického šoku. Podľa hlavného hygienika pri chrípkovej vakcíne nehrozí takmer žiadne riziko takejto reakcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny