Na hlavný obsah

Veľké reťazce nebudú predávať vajíčka zo slovenských klietkových chovov. Únia hydinárov v tom vidí biznis

Mnohým chovateľom chýbajú peniaze.

Veľké reťazce nebudú predávať vajíčka zo slovenských klietkových chovov. Únia hydinárov v tom vidí biznis
(Ilustračná fotografia) Foto: Unsplash

Veľké potravinové reťazce nebudú od roku 2025 predávať vajcia od sliepok zo slovenských klietkových chovov. Únia hydinárov tvrdí, že obchodníkom nejde o humánny krok, ale o biznis. Reťazce s týmto tvrdením nesúhlasia. Aj keď by mnohí chovatelia radi pristúpili na alternatívny chov, chýbajú im peniaze.

Približne 70 percent hydinárov chová sliepky v klietkach. Finančne im v prerábke klietok na podstielky či voľné výbehy mohla pomôcť aj nedávna výzva Ministerstva pôdohospodárstva. Mnohí peniaze pre veľký počet žiadateľov nedostali.

„Agrorezort mrzí, že sa medzi úspešných žiadateľov nedostalo viac projektov od hydinárov, ale je však proti pravidlám, aby sme ,,zjemňovali“ podmienky pre vybraný sektor poľnohospodárskej výroby,“ hovorca Ministerstva pôdohodspodárstva SR Andrej Wallner.

Problémom s klietkovým chovom sa v reportáži venoval redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

Každý chovateľ bol hodnotený bodmi, podľa určených kritérií. Podľa hydinárov boli mnohé z podmienok ministerstva nesplniteľné.

„Zaujímavá podmienka, musí byť majiteľ mladší ako 41 rokov. Ktorý majiteľ je taký mladý a už je vlastníkom takýchto veľkých fariem?“ pýta sa Podpredseda Únie hydinárov a riaditeľ podniku Novogal a. s. Ladislav Birčák. Niektorí hydinári si preto na prerábku klietok museli zobrať úver.

Desiatky miliónov eur

„Spolu sa jedná o čiastku na úrovni okolo 64 miliónov eur, ktorá je nevyhnutná, keď chceme prerobiť všetkých tých 70,5 percenta podielu klietkových chovov na alternatívne spôsoby chovu,“ vysvetlil Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

„Naša firma investovala tento rok 2.6 milióna eur z vlastných peňazí. Príspevok, dotácie z Ministerstva pôdohospodárstva, 0 euro,“ zhrnul Ladislav Birčák.

Obchody už o 2 roky nechcú nakupovať slovenské klietkové vajcia. Podľa hydinárov ale zahraničné nespomínajú. Ladislav Birčák tvrdí, že ide iba o biznis a taktiku na získavanie zákazníkov. Obchodné reťazce možnosť, že by v budúcnosti naďalej kupovali klietkové vajcia zo zahraničia, popierajú.

„Samozrejme, pretože to sú celoeurópske záväzky, to nie je záväzok pre Slovenskú republiku. To je záväzok pre každú jednu krajinu európskej únie,“ vyjadril sa Predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Hydinári si uvedomujú, že ak by v predaji klietkových vajec pokračovali, môžu prísť o zákazníkov. Preto žiadajú o ďalšiu finančnú pomoc ministerstvo pôdohospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika