Na hlavný obsah

Voľby na Novom Zélande podľa priebežných výsledkov vyhrali opoziční konzervatívci

Podľa agentúry Reuters strana vedie so ziskom zhruba 40 percent.

Voľby na Novom Zélande podľa priebežných výsledkov vyhrali opoziční konzervatívci
Na snímke líder opozičnej konzervatívnej Novozélandskej národnej strany Chris Luxon. Foto: ČTK/AP/Brett Phibbs

Parlamentné voľby na Novom Zélande podľa priebežných výsledkov vyhrala opozičná konzervatívna Novozélandská národná strana vedená bývalým šéfom novozélandských aerolínií Chrisom Luxonom.

Podľa agentúry Reuters strana vedie so ziskom zhruba 40 percent, pričom bolo spočítaných 75 percent hlasov. Premiér krajiny Chris Hipkins uznal, že jeho Novozélandská strana práce voľby prehrala a nebude schopná zostaviť vládu. Podľa priebežných výsledkov labouristi získali 26 percent hlasov.

Výsledky hlasovania podľa AP ukazujú, že voliči sa vyslovili za zmenu ponúkanú konzervatívcami po tom, čo krajinu v posledných šiestich rokoch viedla liberálno-ľavicová vláda na čele s labouristami. Na jej čele väčšinu tejto doby stála Jacinda Ardernová, ktorá v januári rezignovala s vysvetlením, že chce tráviť viac času so svojím partnerom a malou dcérou. Ardernovú nahradil na čele kabinetu Hipkins.

Ardernová s prehľadom zvíťazila v minulých voľbách v roku 2020 a zostala na čele kabinetu na druhé funkčné obdobie. Jej popularita ale ku koncu jej pôsobenia klesala s tým, ako Novozélanďanov začali unavovať prísne protikoronavírusové opatrenia a znepokojovať inflácie, hoci pôvodne premiérku za jej postoj ku koronavírusovej kríze a prísne uzávery oceňovali.

Očakáva sa, že po aktuálnych voľbách konzervatívci zostavia vládu s libertariánskou ACT. Tá podľa priebežných výsledkov získala deväť percent hlasov. Koalícia však bude možno potrebovať na zostavenie vlády aj podporu miestnej populistickej strany.

Podľa skoršej správy agentúry AFP boli ústrednou témou volieb vysoké životné náklady Novozélanďanov. „Prevládajúcim faktorom bola nespokojnosť s vládou,“ povedal politický komentátor Ben Thomas.

Úspech konzervatívcov je podľa priebežných výsledkov oveľa vyšší ako predpovedali predvolebné prieskumy. Naopak labouristi majú oproti minulým voľbám asi len polovičný zisk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet