Na hlavný obsah

Agresívny pes terorizoval obyvateľov sídliska, deti sa kvôli nemu báli ísť von

Za agresívnym psom spravidla stojí nezodpovedný majiteľ.

Agresívny pes terorizoval obyvateľov sídliska, deti sa kvôli nemu báli ísť von
Jazva po útoku agresívneho psa. Foto: RTVS

Obyvatelia bratislavského sídliska Karlova Ves sa takmer päť rokov trápili s agresívnym psom od susedov. Deti sa báli vyjsť z domu, lebo za dverami mohol práve pobehovať. Majitelia chodili so svojimi miláčikmi von so strachom, odkiaľ opäť vybehne.

Zdá sa, že pokuty od polície nezaberali. Strach obyvateľov z panelákov sa vystupňoval a rozhodli sa spísať petíciu, ktorá bola publikovaná koncom júla a má už 150 podpisov.

Autorka petície Barbora Fandelová povedala, že zviera pobehovalo často bez vôdzky a útočilo na ostatných psov. „V máji minulého roka pri priateľskom očuchávaní napadol nášho psa, zahryzol sa mu do laby,“ uviedla.

Téme sa v relácii Občan za dverami venovala redaktorka RTVS Mirka Ondrejčíková:

Za všetky psie rany na Púpavovej ulici v Bratislave mohol jediný pes – sučka Šeri. Alebo lepšie povedané jej majiteľka, ktorá s ňou chodila von bez vôdzky. „Ona venčila s vôdzkou za chrbtom, mala ju zrolovanú a pes behal 15 až 20 metrov pred ňou. V tej chvíli bol absolútne nestrážený,“ povedala Fandelová. Majitelia tvrdia, že zviera napadlo osem psov.

Obyvateľka Karlovej Vsi Vanda Michaleková potvrdila, že majiteľku agresívneho psa viackrát upozornila, aby ho držala na vôdzke. „Tieto nariadenia nerešpektovala, naďalej chodila so psom bez vôdzky a bez náhubku,“ dodala.

Petícia napokon zabrala. „Je to plne moja vina. Viem síce o piatich prípadoch, ale to nie je podstatné. Už som mohla pochopiť povahu toho psa a nepúšťať ho. Beriem to na vedomie ako úplne oprávnenú reakciu tých ľudí a rozhodla som sa, že to vyriešim radikálne a odovzdala som ho do dobrých rúk,“ povedala pre RTVS majiteľka problémového zvieraťa.

Podľa odborníka už po jedinom útoku môžeme hovoriť o problémovom správaní. Za agresívnym psom spravidla stojí nezodpovedný majiteľ.

Povinnosť ukladá aj zákon

Voľný pohyb štvornohých priateľov je vo všeobecnosti zakázaný len tam, kde je osadená príslušná tabuľa. V prípade, ak je pes nebezpečný, povinnosť držať si ho na vôdzke ukladá aj zákon.

„Z našich skúseností práve skutočnosť, že sa majitelia dostatočne nevenovali venčeniu psov, prípadne ich nedokázali ovládať, bola najčastejším dôvodom toho, že pes niekoho napadol,“ uviedol hovorca Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava Peter Bubla.

Nezávislý advokát Branislav Welter povedal, že ak pes už raz zaútočil, odvtedy musí mať náhubok. „Mal by byť sprevádzaný spôsobilou osobou, pričom nie spôsobilou na právne úkony, ale spôsobilou aj fyzicky, aby vedela psa udržať,“ vysvetlil s tým, že ak to osoba nedodržuje, dopúšťa sa priestupku a je možné jej uložiť sankciu.

RTVS kontaktovala aj mestskú časť Karlova Ves, či neplánuje situáciu riešiť napríklad zmenou Všeobecne záväzného nariadenia o voľnom pohybe psov. Odkázali nás na magistrát a ten zase na mestskú políciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny