Na hlavný obsah

Britský premiér Sunak odvolal ministerku vnútra, meno jej nástupcu je už známe

Na čele rezortu ju nahradí súčasný šéf diplomacie James Cleverly.

Britský premiér Sunak odvolal ministerku vnútra, meno jej nástupcu je už známe
Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová. Foto: TASR/AP

Britský premiér Rishi Sunak odvolal ministerku vnútra Suellu Bravermanovú. Oznámila to spravodajská stanica BBC. Podľa denníka The Sun ju na čele rezortu nahradí súčasný šéf diplomacie James Cleverly. Toho zas na poste nahradí britský expremiér David Cameron.

Bravermanová bola v posledných dňoch terčom kritiky kvôli svojmu ostrému útoku na londýnsku metropolitnú políciu, ktorá je podľa nej zaujatá a nedostatočne zasahuje proti účastníkom demonštrácií na podporu Palestíny.

„Pracovať ako ministerka vnútra bolo najväčšou cťou, akej sa mi v živote dostalo,“ povedala Bravermanová. Dodala, že sa ďalej vyjadrí, „až na to príde čas“.

Bravermanová pred pár dňami v článku v denníku The Times písala o „propalestínskych davoch“ a obvinila políciu, že pri postupe na demonštráciách uplatňuje „dvojitý štandard“ a toleruje to, že demonštranti podporujúci Palestínu porušujú zákon. Neskôr podľa BBC vyšlo najavo, že Downing Street článok neschválila.

Nádejná kandidátka na šéfku konzervatívcov

Suella Bravermanová pôsobila ako ministerka vnútra vo vláde Liz Trussovej od vlaňajšieho septembra do októbra. Z postu ale musela odísť kvôli tomu, že zo súkromného e-mailu v rozpore s predpismi poslala oficiálny dokument. Do funkcie ju ale o niekoľko dní neskôr znovu vymenoval Sunak, ktorý sa postu britského premiéra ujal po rezignácii Trussovej.

Agentúra DPA o Bravermanovej píše ako o nádejnej kandidátke na šéfku britských konzervatívcov v prípade, že strana v parlamentných voľbách naplánovaných na budúci rok prehrá. To sa očakáva, konzervatívci v prieskumoch za labouristami výrazne zaostávajú.

Objavujú sa špekulácie, že kritikou na adresu londýnskej polície a ďalšími pravicovo populistickými výrokmi si Bravermanová pripravovala pozíciu ako kandidátka pravicového krídla Konzervatívnej strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet