Na hlavný obsah

Celoštátna akcia polície v Srbsku: Za dva týždne zadržali 4 500 nelegálnych migrantov

Akciu odštartovala prestrelka.

Celoštátna akcia polície v Srbsku: Za dva týždne zadržali 4 500 nelegálnych migrantov
Srbskí žandári hľadajú migrantov v lese. Foto: TASR/AP

Srbská polícia počas celoštátnej operácie objavila za menej ako dva týždne 4,5-tisíca nelegálnych migrantov. Akciu odštartovala prestrelka, pri ktorej zahynuli traja migranti. Vo štvrtok (9. 11.) o tom informovala agentúra AFP.

Polícia počas razií v pohraničných oblastiach na juhovýchode a severe Srbska našla päť ručných strelných zbraní a automatických pušiek a vyše 1,5-tisíca nábojov. Osem osôb zatkli pre podozrenie z pašovania ľudí a takmer 120 osôb úrady zadržali pre „rôzne trestné činy“, uviedlo srbské ministerstvo vnútra.

„Ministerstvo vnútra bude v tomto boji pokračovať, kým sa nevyrieši problém nelegálnej migrácie a úplne sa nepreruší reťaz obchodovania s ľuďmi,“ uviedla polícia. Zhruba tritisíc objavených migrantov bolo premiestnených do oficiálnych, štátom riadených prijímacích centier.

Pri streľbe medzi migrantmi neďaleko hraníc Srbska s Maďarskom 27. októbra zahynuli traja ľudia a ďalší bol zranený. Počas následnej akcie bolo skontrolovaných viac ako 81-tisíc vozidiel a 330 lokalít.

Srbsko leží na tzv. balkánskej trase, cez ktorú prúdili státisíce potenciálnych migrantov do Európskej únie. Mnohí utekajú pred vojnou alebo chudobou v Afrike, Strednej Ázii a na Blízkom východe.

Táto trasa bola v roku 2016 oficiálne uzavretá, ale migranti ju naďalej využívali, aj keď v oveľa nižšom počte. V uplynulých mesiacoch sa však na Balkáne odohrala séria potýčok medzi gangmi prevádzačov a migrantmi, pričom niektoré z nich mali smrteľné následky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet