Na hlavný obsah

V Číne sa šíri ochorenie podobné chrípke, u detí zaznamenali hromadný výskyt zápalu pľúc. WHO reaguje

Krajina má dodržiavať opatrenia.

V Číne sa šíri ochorenie podobné chrípke, u detí zaznamenali hromadný výskyt zápalu pľúc. WHO reaguje
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) požiadala v stredu (22. 11.) Čínu, aby ju informovala ohľadom nárastu respiračných ochorení a hromadných prípadov zápalu pľúc u detí na severe krajiny. Zároveň apelovala na všetkých obyvateľov Číny, aby dodržiavali preventívne opatrenia. Informovala o tom agentúra AFP.

„WHO Čínu oficiálne požiadala o podrobné informácie ohľadom nárastu respiračných ochorení a hromadných prípadov zápalu pľúc u detí,“ uviedla WHO vo svojom vyhlásení. Upozorňuje v ňom, že od polovice októbra v Číne vzrástol počet prípadov „ochorení podobných chrípke“.

O prípadoch zápalu pľúc u detí informovali médiá a dokumentačný systém pre vypuknutie infekčných chorôb ProMED v utorok (21. 11.).

WHO tiež Čínu požiadala o informácie ohľadom šírenia ďalších ochorení vrátane chrípky a COVID-19, ako aj o preťaženosti zdravotníckeho systému. Ľudí medzitým vyzvala, aby sa dali očkovať, dodržiavali odstup, počas choroby sa liečili doma, pravidelne si umývali ruky a v prípade potreby nosili rúška.

Čínske úrady tento nárast ochorení začiatkom novembra pripísali zrušeniu obmedzení proti COVID-19 a šíreniu známych patogénov.

Reakcia Číny

Čína tvrdí, že pri náraste respiračných ochorení na severe krajiny nezaznamenala žiadne nezvyčajné alebo nové patogény. Vo štvrtok to oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) po tom, ako Peking požiadala o podrobné informácie.

„Čínske úrady oznámili, že neboli zistené žiadne nezvyčajné alebo nové patogény alebo nezvyčajné klinické prejavy, a to ani v Pekingu ani v (provincii) Liao-ning,“ uviedla WHO vo vyhlásení.

Čína zaznamenala iba „všeobecné zvýšenie respiračných ochorení v dôsledku viacerých známych patogénov“, dodala WHO, ktorá sa vo štvrtok telefonicky spojila s čínskym Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb a detskou nemocnicou v Pekingu. Čínske úrady podľa WHO tvrdili, že nárast respiračných ochorení neviedol k preťaženiu nemocníc.

WHO informovala, že pozorne monitoruje situáciu v úzkej spolupráci s čínskymi úradmi. Ľudí vyzvala, aby sa dali očkovať proti chrípke, ochoreniu COVID-19 a ďalším respiračným chorobám, dodržiavali odstup, počas choroby sa liečili doma, pravidelne si umývali ruky a v prípade potreby nosili rúška.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet