Na hlavný obsah

Hladovka pred úradom českej vlády zaúčinkovala. Disident Soukup dostane priemerný dôchodok

Pre nízku penziu je na ulici.

Hladovka pred úradom českej vlády zaúčinkovala. Disident Soukup dostane priemerný dôchodok
Snímka z hladovky pred budovou úradu českej vlády. Foto: RTVS

Pred českým úradom vlády držia hladovku dvaja účastníci odboja proti komunistickému režimu. Žiadajú, aby štát dorovnal dôchodky tým, ktorým zločinný režim znemožnil pracovať.

Poukazujú na prax úradníkov, ktorých pri výpočte dôchodku chartistu Karla Soukupa zaujímal počet odpracovaných rokov. Po štyroch dňoch hladovky minister našiel riešenie.

Bývajú v stanoch, pijú len nesladený čaj a najesť sa plánujú, až keď odstúpi minister, ktorý zamietol žiadosť disidenta Karla Soukupa o zmiernenie tvrdosti zákona pri výpočte dôchodku tak, ako mu to poradil v lete premiér.

Penzia vo výške 150 eur ho odsúdila na život na ulici. Jiří Gruntorád s Johnom Bokom hladujú, aby odkryli aroganciu úradov.

„Dvakrát ho počas komunizmu väznili a potom ho ešte eštebáci väznili, bili a donútili ho k vysťahovaniu do Austrálie. V roku 2009 sa vrátil a mal vtipný dôchodok, z ktorého sa nedalo žiť,“ opísal strážca Charty 77 Jiří Gruntorád.

Protestu pred úradom českej vlády na vyplácanie dôchodkov účastníkom odboja proti komunizmu sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Vítková:

Obaja hladujúci chcú poukázať na problem vlečúceho sa zákona, ktorý mal vzdať úctu disidentom, ktorých režim poškodil. Vo finale sa však veľmi nevydaril. Žiadajú preto odstúpenie príslušného ministra.

„Hanbou je, že sme to 35 rokov nedokázali zvládnuť. Táto vláda to prisľúbila a nič nespravila. Rovnako aj tie predošlé vlády sa na to vykašľali, je to škandál,“ uviedol podporovateľ Charty 77 a exminister kultúry ČR Michael Kocáb.

Minister našiel riešenie

Absurdita zákona o hrdinoch Tretieho odboja spočíva v tom, že nárok na zvýšenie dôchodku na priemerný môžu mať len tí, ktorí odpracovali istý počet rokov.

„Problém je, že namiesto naplnenia ducha toho zákona, prevláda istá byrokratická snaha naplňovať iný zákon a uprednostňovať ho pred zákonom, ktorí hovorí o tom, že k týmto ľuďom máme mať úctu a podobne,“ myslí si historik Múzea Pamäti XX. storočia Petr Blažek.

Po štyroch dňoch hladovky minister riešenie našiel. „Dnes som rozhodol, že Karlovi Soukupovi bude priznaný priemerný dôchodok ako účastníkovi tretieho odboja,“ informoval minister práce ČR Marián Jurečka.

Úradníci sa budú po novom opierať nielen o odpracované roky, ale aj o výsledky bádania Ústavu pre štúdium totalitných režimov. Česko sa podobne ako Slovensko pokúša narovnať krivdy minulosti.

Snaha o zníženie dôchodkov pohlavárov komunistického režimu však na Slovensku skončila na Ústavnom súde. V Česku zatiaľ ešte nevstúpila do platnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet